Environmental awareness among differnt socio-economic groups: A case study of Soma Thermal Power Plant
Farklı sosyo-ekonomik gruplar arasındaki çevre bilinci: Soma Termik Santralı üzerine bir alan çalışması
- Tez No: 105146
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Termik Santral, SOMA Termik Santralı, Çevre, Çevre Sorunları, Çevre Bilinci, Hava Kirliliği. VI, Thermal Power Plant, SOMA Thermal Power Plant, Environment, Enviromental Problems, Environmental Awareness, Air Pollution. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz FARKLI SOSYO-EKONOMIK GRUPLAR ARASINDAKİ ÇEVRE BİLİNCİ: SOMA TERMİK SANTRALI ÜZERİNE BİR ALAN ÇALIŞMASI Hakkıoğlu, Ümit Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç Eylül 2001, 123 sayfa Bu çalışma, SOMA Termik Santralı'nın çevresel etkilerini ve farklı sosyo-ekonomik gruplardan insanların bu etkileri nasıl algıladığını araştırmayı denemektedir. Bu araştırma, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde bulunan SOMA' da uygulanmıştır. Araştırma, çevre bilinci ve cinsiyet, eğitim, gelir, yaş, iş ve doğum yeri arasındaki ilişkiler üzerine odaklanır. Ampirik araştırma, SOMA'da dört mahallede 21 Ocak 2001 ile 26 Ocak 2001 tarihleri arasında uygulandı. Anket 400 kişi ile yapıldı. Veriler, SOMA Termik Santralı'nın çevresel etkileri hakkında farklı sosyo-ekonomikgruplar arasındaki çevre bilincini tanımlamak için araştırıcı tarafından geliştirilen bir anketin yardımıyla toplanıldı. Bu araştırmada temel varsayım, araştırma bölgesindeki insanların yukarıda listelenmiş değişkenlere göre çevre bilincinde bir farklılaşmaya sahip olduğuydu. Buna göre, insanlar cinsiyet, eğitim ve işine göre çevre bilincinde farklılaştı. Ama gelir, yaş ve doğum yerine göre çevre bilincinde farklılaşmadı. Bu araştırmanın sonuçları, SOMA' da yaşayan insanların çevre bilincine sahip olduklarının kanıtını sağlar. Oluşan verilerin istatistiksel analizine göre, kadınlar erkeklerden daha fazla çevre bilincine sahipti.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL AWARENESS AMONG DIFFERENT SOCIO ECONOMIC GROUPS: A CASE STUDY OF SOMA THERMAL POWER PLANT Hakkıoğlu, Ümit M.S., Department of Sociology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Helga Rittersberger-Tılıç September 2001, 123 pages This study tries to investigate environmental impacts of SOMA Thermal Power Plant and how people from different socio-economic groups perceive these impacts. This research had been carried out in SOMA on the west coast (Eagean Region) of Turkey. It focused on the relationships between environmental awareness and gender, education, income, age, occupation and place of birth. The empirical research was carried out in four quarters of SOMA city from January 21st, 2001 to January 26th, 2001. A questionnaire was applied to 400 people. Data were collected by utilizing a research questionnaire which 111was developed by the researcher in order to identity environmental awareness among different socio-economic groups about environmental impacts of SOMA Thermal Power Plant. In this research, the main assumption was that people in the research area had a differentiation in environmental awareness in terms of the variables listed above. According to this, people differentiated in environmental awareness in terms of gender, education, occupation but they did not differentiate in environmental awareness with income, age, place of birth. The results of this research provide evidence that people who live in SOMA city have an environmental awareness. According to the statistical analysis of the data, women were more conscious than men.