The Ambivalent position of women's studies in academy
Akademide kadın çalışmalarının ikili konumu
  1. Tez No: 105144
  2. Yazar: ŞEYDA BAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ECEVİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Çalışmaları, Kadın Hareketi, Eğitim, Feminist Pedagoji, Akademi. IV, Women's Studies, Women's Movement, Education, Feminist Pedagogy, Academy. Ill
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
oz AKADEMİDE KADIN ÇALIŞMALARININ DOLI KONUMU Başlı, Şeyda Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız Ecevit Eylül 2001, 215 sayfa Bu çalışma Kadın Çalışmaları bölümlerinin/programlarının, hem eğitim kurumları hem de kadınların ataerkil ezilmişlikten özgürleşmelerinin aktif aracı olarak akademi içindeki konumlarını konumlarını incelemiştir. Kadın Çalışmaları kadın hareketinin akademi içindeki ordusu olarak görülebilir. Nihai amaçlan hem içinde bulundukları kurumun ataerkil yapısını hem de genel olarak kadınları ezen ataerkil toplumsal yapıyı dönüştürmektir. Ancak değiştirmek istedikleri yapının, akademinin, içinde kurumsallaşmışlardır. Bu durum Kadın Çalışmalarının hem eğitim kurumları hem de kadın hareketinin politik ajanları olarak birbiriyle çelişen iki farklı etkiyi aynı anda üretmeleriyle sonuçlanmaktadır, iki zıt etkinin aynı anda yaratılıyor olmasının bir diğer nedeni de eğitimin kendisinin buna açık bir kavram oluşudur. Bu çalışmada, Türkiye'deki üç farklı üniversitede kurumsallaşmış olan Kadın Çalışmaları bölümlerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları da yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE AMBIVALENT POSITION OF WOMEN'S STUDIES IN ACADEMY Başlı, Şeyda MS. Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Yıldız Ecevit September 2001, 215 pages This study analyzes the position of Women's Studies departments/programs in universities with respect to their functions not only as academic institutions but also as political agents of women's emancipation from patriarchal oppression. Women's Studies departments/programs have an ambivalent position in academy since they are academic army of women's movement in the academy that targets at transforming patriarchal structure of academy from within. The ultimate purpose of Women's Studies is to transform patriarchy as a whole through providing education. However, the ambivalent meaning of education puts Women's Studies in an ambivalent position. Through the study, the interpretation of original findings of the research conducted in Women's Studies programs/departments in three Turkish universities is provided.