Reflection and action as means of initiating change in teacher educators: A study involding three teacher educators
Öğretmen yetiştiricilerinde (formatörlerde) değişimi başlatma aracı olarak yansıtma ve eylem: Üç öğretmen yetiştiricisi ile yapılan bir çalışma
- Tez No: 105163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRİYE RUHİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eylem Araştırmasi, Değişim, Değişim Süreci, Etkili Sunuş Özellikleri/Kriterleri, Günlük Analizi, Yansı(t)ma, Yansıtıcı Formatör Yetiştirme, Öğretmen Yetistiricisi/Formatör, Formatör Yetiştirme vı, Action Research, Change, Change Process, Features/Criteria of Effective- Presentations, Journal Analysis, Reflection, Reflective Training, Teacher Educator, Teacher Trainer, Trainer Training IV t mw
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
oz ÖĞRETMEN YETİŞTİRİCİLERİNDE (FORMATÖRLERDE) DEĞİŞİMİ BAŞLATMA ARACI OLARAK YANSITMA VE EYLEM: ÜÇ ÖĞRETMEN YETİŞTİRİCİSİ İLE YAPILAN BİR ÇALIŞMA Öniz, A. Suzan Doktora, İngilizce Dili Eğitimi Programı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Şükriye Ruhi Eylül 2001, 322 sayfa Bu çalışma, öğretmen yetiştirme sorumluluğunun günlük işlerinin yanısıra, kendilerini sistematik olarak geliştirme yolu arayan üç öğretmen yetistiricisyle yapılmış bir eylem araştırmasıdır. Her eğiticinin günlüğünün ilgili bölümlerinin kodlanması yoluyla yapılan analizler sonucunda aşağıdaki uygulama ve bilgiler elde edilmiştir: Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Temel İngilizce Bölümünde görevli üç formatörün kendilerini eğitici olarak geliştirmeleri için 13MPOM adı verilen sistematik bir uygulama; iç hizmet seminer ve atölye tasannu ile uygulamalarının etkinliklerini ölçen kriterler listesi veya kendini ya da başkalarını değerlendirmede veya formatör yetiştirme kursunda da kullanılabilecek formatör özellikleri listesi; formatörlerin günlüklerindeki yansımalardaki düşünsel durumlarım tanımlayan kategoriler; öğretmen yetiştirme seminer ve atölyelerinin içeriğini tanımlayan kategoriler; üç formatörün kişisel ve ortak yansıma ve değişim aşamaları. Bu çalışmada ortaya çıkan uygulamalara, liste, kategori ve bulgular Temel İngilizce Bölümü için anlamlıdır çünki bu bölümün öğretmen ve formatörlerinin hizmetiçi eğitimin etkin özelliklerine ilişkin algılamalarının yansımalarıdır. Hem bu üç formatörün kendilerini geliştirmelerinin bir yolu, hem de yeni formatör yetiştirmenin bir yöntemi olmaları nedeniyle aynı bulgular bu açıdan da önemlidir. Aynı bulgular başka ortamlarda bulunan formatör ve öğretmenler için de anlamlıdır çünki buçalışmanın temel ilkeleri diğer kurumlardaki öğretmen veya formatör eğitimine de uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REFLECTION AND ACTION AS A MEANS OF INITIATING CHANGE IN TEACHER EDUCATORS: A STUDY INVOLVING THREE TEACHER EDUCATORS Oniz, A. Suzan Ph.D., Program in English Language Teaching Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Şükriye Ruhi September 2001, 322 pages This thesis describes a piece of action research conducted with three teacher educators who were looking for a systematic way to self-develop alongside their daily work as teacher educators. The data analyses, performed by coding relevant sections of each educators' journal, resulted in the following procedures and products: a systematic procedure, named 13MPOM, for the self-development of the three teacher educators at the Department of Basic English, Middle East Technical University; a list of criteria for planning and conducting effective teacher education sessions and workshops, which can also be used as a list of desirable teacher educator features for self- or peer-evaluation or basis for trainer training; a set of categories to describe the mental processes involved in the educators' reflection in their journals; another set of categories to describe the content of teacher education sessions and workshops; the individual and shared stages of the three educators' reflection and processes of change. The procedure, lists, categories, and findings are significant for the Department of Basic English because they reflect the perceptions of the teachers and teacher educators concerning the features of effective in-service sessions. They are also significant because they provide one way for the three educators to train themselves further as well as a method for training new educators. These same findings are significant for educators and teachers in other contexts as iiithe underlying steps in the whole study are adaptable to teaching or training in other institutions.