The Use of item response theory (IRT) models to scale an English proficiency test
Madde Tepki Kuramı (MTK) modellerini kullanarak bir İngilizce yeterlilik sınavının ölçeklendirilmesi
  1. Tez No: 105166
  2. Yazar: AYŞE GÖKÇE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Tepki Kuramı vı, Item Response Theory IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz MADDE TEPKİ KURAMI (MTK) MODELLERİNİ KULLANARAK BİR İNGİLİZCE YETERLİLİK SINAVTNTN ÖLÇEKLENDİRİLMESİ Karataş, Ayşe Gökçe Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray BERBEROĞLU Eylül 2001, 126 pages Bu çalışmanın amacı, MTK'nın bir-, iki- ve üç-parametreli modellerinin Erciyes Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavını ölçeklendirmek için kullanımını araştırmaktadır. Bu çalışmada, 1999-2000 Güz Dönemi başında Erciyes Üniversitesi Hazırlık Okulu'nda uygulanmış olan İngilizce Yeterlilik Sınavt'nın sonuçlan veri olarak kullanılmıştır. A Kitapçığını kullanan 468 öğrencinin yanıtlan analiz edilmiştir.İlk önce, MTK modellerinin sayıltılarının karşılanıp karşılanmadığı araştırılmıştır. Sonra, test olan farklı örneklemlerden elde edilen madde parametreleri ve İngilizce Yeterlilik Sınavı'ndaki farklı madde gruplarından elde edilen yetenek parametreleri karşılaştırılmıştır. Son olarak, ki-kare istatistiği kullanılarak test verilerinin gözlenen ve kuramsal dağılımları kontrol edilmiştir. Bulgular, tekboyutluluk, yerel bağımsızlık ve şans faktöründen arınık olma sayıltılarının İngilizce Yeterlilik Sınavınca karşılandığını göstermektedir. Yanısıra, sınav zamana bağlı bir hız testi olarak görülmemektedir. Öte yandan, bu test bir- parametreli MTK modelinin özdeş madde ayırt edicilik indeksleri sayıltısını karşılamamaktadır. Madde parametreleri, test olan farklı örneklemlerde değizmezdir. Madde zorluk parametreleri tüm alt gruplar için bir- ve üç-parametreli MTK modellerine nispeten iki-parametreli modellde daha yüksektir. İngilizce Yeterlilik Sınavı'ndaki farklı madde gruplarına gore yetenek parametreleri değizmezdir. Zıt madde gruplarına göre bir- ve iki-parametreli modeller üç-parametreli modele göre biraz daha değişmez özellik göstermiştir. Ki-kare istatistiği analizlerine göre bir- parametreli MTK modeli iki- ve üç-parametreli MTK modellerine göre İngilizce Yeterlilik Sınavı'na daha zayıf bir uyum göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE USE OFITEM£ESPQMSE THEDRY_(mT) MODELS TO SCALE AN ENGLISH PROFICIENCY TEST Karataş, Ayşe Gökçe M. S. Department of Educational Sciences Supervisor ^röf. Dr. Giray BERBEROGLU September 2001,, 1 26 pages The purpose of the this study was to investigate the use of the one-, two-r, and three-parameter models of IRT to scale the English Proficiency Test-ofErciyes University. In this study, the results of English Proficiency Test administrated at the beginning of 1999-2000 fall semester at Erciyes University Preparatory School (EUPS) were used as the data. The responses of 468 students who used Form A were analysed. inFirst, whether the assumptions of the IRT models was met, investigated. Next, item parameter estimates across different samples of examinees and ability parameter estimates across different sets of items in EPT were compared. Finally, the observed and theoretical distributions of the test data were checked by using chi- square statistics. The findings indicated that the unidimensionality, the local independence and minimal guessing assumptions were met by the EPT. Besides, the test appeared to be as non-speeded test. However, the EPT did not meet the equality of item discrimination indices assumption of one-parameter model. The item parameters are invariant across different sample of examinees. Item difficulty estimates of the subgroups are quite high for the two-parameter IRT model than the one- and the three-parameter IRT models. Ability parameter estimates are invariant across different sets of items in the EPT. One- and two-parameter models maintained slightly more invariance than the three-parameter model across opposite set of items. Chi-square analysis showed that one-parameter IRT model demonstrated poorer fit to the data than two- and three-parameter IRT models.