Studies on the control structure for a reactor-separation system
  1. Tez No: 10517
  2. Yazar: NURAY KAYAKOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKER GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol Sisteminin Sentezi, Optimum Yat ışkın Durumdaki Kontrol Çalışması, Hat Optimizasyon ünitesi, Control system synthesis, optimum steady- state control study, on- line optimizer Scientific Code : 603.02.02
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
ÖZET Bir Reaktör-Separasyon Sisteminin Kontrol Yapısı Çal ışmalar ı KAYAKOL, Nuray Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisi i gi Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Türker Gürkan Prof. Dr. Canan özgen Eylül 1990, 193 Sayfa Douglas(1988) tarafından geliştirilen bir hiyerarşik kontrol sistem sentez leme metodu, bir etilbenzen fabrikasına uygulanmıştır. Metod, optimum yat ışkın durumda yapılan kontrol çalışmasının sonuçlarını kullanarak, o fabrika için kontrol edilebilir değişkenler setinin seçilmesine dayanmaktadır. Bu yaklaşım ile yavaş bozucu etkenlerin bir çok değerleri için, ayarlanabilir değişkenlerin tüm işletme maliyetini en düşük düzeyde tutacak değerlerinin bulunması amaçlanmıştır. Bu çalışma S1MCI PROCESS simulasyon paketi kullanılarak yapılmıştır. Simulasyon çalışmasında fabrikanın ünitelerinin tümü düşünülerek yapılmıştır; ancak optimizasyon çalışmalarında kolaylık açısından fabrika akış diyagramı Reaktör Bölümü, Ayırma Sistemi I ve Ayırma Sistemi II diye üç kısma ayr il m iş t ir. VİOptimum yat ışkın durumda yapılan kontrol çalışması, ısı değiştiriciler ve pompalar üzerindeki limitasyonlar kaldırılarak sanki fabrika dizayn aşamasındaymış gibi yapılmıştır. Böylelikle dizayn ve kontrol arasındaki mesafe indirilmek istenmiştir. Optimum yat ışkın durumdaki kontrol çalışması reaksiyon kinetik verileri bulunamadığı için reaktör bölümünde yapılamamıştır. Ancak, reaktöre verilen benzen/etilen oranı için bir optimizasyon çalışması yapılmıştır. Optimum oran 10 olarak bulunmuştur. Birinci Ayırma Sistemi için yapılan optimum yat ışkın durumdaki kontrol çalışması sonucunda benzen kolonunun geri döngüsünün maksimum değerde tutularak kontrol edilecek bir değişken olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç yerel hat optimizasyon ünitesinin karmaşıklığının azalmasını sağlar. İkinci Ayırma Sistemi için yapılan optimum yat ışkın durumdaki kontrol çal ışmas ı bozucu etkenler olduğunda bu bölümdeki etilbenzen kolonunun geri döngüsünü belirleyen bir denklemin bulunmasıyla sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE CONTROL STRUCTURE FOR A REACTOR-SEPARATION SYSTEM KAYAKOL, Nuray M.S. in Chemical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Türker Gürkan Prof. Dr. Canan özgen September İ990, 193 pages A hierarchical control system synthesis method in the context of evolutionary approach developed by Douglas et.al.(1988) is applied to an ethylbensene plant. The method is based on the selection of the controlled variables for a plant by making use of the results of an optimum steady- state control study. In this approach values of the manipulated variables that minimize the total operating cost for various values of selected slow disturbances ar^e determined. The study is achieved with the aid of SIMSCI PROCESS simulation package. For the simulation studies the complete flowsheet is taken into consideration as a whole whereas for the 111optimisation studies, for the sake of simplicity, the plant is divided into three sections ; Reactor Section, Separation System I and Separation System II. The optimum steady- state control study is carried out by removing certain constraints related to some of the equipments (e.g., heat exchangers and pumps). Thus at least for the easily replacable equipment, the rigidity of the flowsheet is relaxed. This helps in reducing the discontinuity between design and control. Optimum steady- state control study cannot be carried out for the Reaction Section due to lack of kinetic data. However, an optimization study is carried out to find the optimum value of benzene/ethylene mole ratio fed to the reactor. The optimum value of the ratio is found to be 10. As a result of optimum steady- state control study for Separation System I, the reflux of the recycle benzene column is selected as controlled variable to be held at its maximum value. This leads to the reduction of the complexity of a probable local on- line optimizer. The application of the optimum steady- state control study for the Separation System II has resulted in the development of an equation for finding the optimum reflux for the ethylbenzene column in the presence of disturbances. IV