The Effects of electronic commerce and information technologies in OECD countries
Elektronik ticaret ve bilişim teknolojilerinin OECD ülkelerine etkileri
- Tez No: 105173
- Danışmanlar: DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Ticaret, Bilişim ve İletişim Teknolojileri, İşsizlik, Panel Veri, OECD Ülkeleri vı, Electronic Commerce, Information and Communication Technologies, Unemployment, Panel Data, OECD Countries IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
oz ELEKTRONİK TİCARET VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN OECD ÜLKELERİNE ETKİLERİ Ongan, Meltem Gülenay Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bölümü Tez Danışmanı: Dr. Erkan Erdil Eylül 2001, 196 Sayfa Bu çalışmanın amacı, OECD ülkelerinde bilişim teknolojilerinin verimlilik, büyüme ve istihdam gibi ekonomik değişkenlere olan etkilerini belirlemektir. Bu çerçevede çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, teknolojik değişimin ekonomik değişkenler üzerindeki etkilerini teorik olarak sunmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, elektronik ticareti temsil eden farklıdeğişkenler ile ekonomik büyüklükler arasındaki uzun dönemli ilişki, 1970-1997 arasındaki veriler kullanılarak, panel data teknikleri aracılığı ile analiz edilecektir. Söz konusu ilişkiyi araştırmak amacıyla iki farklı veri seti ile iki değişik model kurulacaktır. İlk modelin sonuçları, teknolojik değişimin kalkınmış ülkelerde AR&GE harcamaları üzerine pozitif etkisi olduğunu ve gelişmekte olan ülkelerde ise buna ek olarak verimliliği de pozitif etkilediğini göstermektedir. İkinci model elektronik ticaret kullanımına ait göstergelerin, AR&GE harcamaları, yatırım, dış ticaret ve gayri safı yurtiçi hasıla gibi büyüklükleri pozitif yönde etkilediğini ama bu etkilerin bağımlı değişkenle birlikte işaret değiştirebildiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF ELECTRONIC COMMERCE AND INFORMATION TECHNOLOGIES IN OECD COUNTRIES Ongan, Meltem Gülenay M.S. Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Dr. Erkan Erdil September 2001, 196 Pages The objective of this study is to determine the effects of Information Technologies on economic variables like productivity, growth and employment for the OECD countries. In this framework, the study is composed of two parts. First part is descriptive, which builds the theoretical relationship between technological change and the effect of this change on whole economy. In the second part of the study, long-run relationship between the different variables substituting for the usage of electronic commerce and economic variables have been analyzed between the years 1970 and 1997 employing panel data procedure. Two different models with two different data sets have been employed to scrutinize the issue. The results of the first model showed that mtechnological change has a positive effect on R&D expenditures for the industrialized countries and positive effect on productivity in developing countries. Second model illustrated that the proxies for electronic commerce usage are positively related with R&D expenditures, investment, trade and gross domestic product, but these effects may change related to the dependent variable chosen for the estimated equation.