Music industry in Turkey: An Assessment in the context of political economy of cultural production
Türkiye'de müzik endüstrisi: Kültürel üretimin ekonomi politiği bağlamında bir değerlendirme
- Tez No: 105172
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Müzik, Sosyoloji, Economics, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: ekonomi politik, kültür endüstrisi, metalaşma, musica practica, müzik endüstrisi, popüler müzik, Türk müziği, Commodification, culture industry, music industry, musica practica, political economy, popular music, recording industry, Turkish music
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 428
Özet
Bu tez Türkiye'de müzik endüstrisinin gelişimini eleştirel ekonomi politiğin yöntemsel çerçevesinde incelemektedir. Müziğin kültürel bir ürün olarak nasıl ve hangi süreçler uzantısında metalaştığı ve böylece günümüzde kültürel bir meta üretimi olarak müzik üretimi üzerinden sermaye birikiminin nasıl sağlandığı, bu sürecin (yine sermayenin dolaşımının sağlanması adına ve sermayenin uluslararasılaşması sürecinde) örneğin kültürel alanla ekonomik alan arasında nasıl eklemlenmelere yol açtığı ve özellikle Türkiye'de bu sürecin nasıl işlediği (Türkiye'de kültürel üretimin endüstrileşmesi sürecinde bir örnek olay olarak) bu çalışmanın odağmdaki temel sorular olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the development of music industry in Turkey in the context of a critical political economic approach. In addition to the analysis of how music (as a cultural product) is commodified as a consequence of particular historical transformations, the questions concerning the process of capital accumulation in the field of musical commodity production, the process of the specific articulation between the economic and cultural spheres (especially in the process of the internationalisation of capital), and finally how these processes function (and to what extend they are valid for) Ottoman/Turkish practices are the basic foci of this study.