Using gis to map changing exurban land values in İstanbul: A case study of Karaağaç-Hadımköy enclave
Coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak İstanbul şehir dışı yeni yerleşim alanlarındaki arazi değerleri değişiminin incelenmesi: Karaağaç-Çakmaklı bölgesi örnek çalışması
- Tez No: 105185
- Danışmanlar: DR. J. JAMİL BROWNSON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Exurbanization Çakmaklı, Akçaburgaz, Hadımköy Road Land value Istanbul, Newly Developing Sides. Land use Metroplitian Area, ArcView GIS Real Estate, GIS(Geographic Information Systems)
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
KISA ÖZET AKİF KARATEPE Temmuz 2001 COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ'Nİ KULLANARAK İSTANBUL ŞEHİR DIŞI YENİ YERLEŞİM ALANLARINDAKİ ARAZİ DEĞERLERİ DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ: KARAAĞAÇ-ÇAKMAKLI BÖLGESİ ÖRNEK ÇALIŞMASI. Toprak yeryüzünde su, karbon, oksijen ve güneş ışığı ile birlikte, yaşam için en önemli bileşenlerden biridir. Bu unsurların herhangi birinin eksikliği ile hayatın devam ettirilebilmesi mümkün değildir. Bunlar içerisinde belkide en önemlisi olan toprak bizim temel kaynağımız, bolluk ve bereketin simgesidir. Toprak diğer önemli unsurlardan farklı olarak yerleşme, sanayi, tarım, ticaret ve dinlenme amaçlı bir çok şekilde kullanılabilir. Diğer bir ifade ile, bütün insan faaliyetleri- fiziksel, sosyo-ekonomik, kültürel- bir kara parçası üzerinde meydana gelmektedir. 19801i yıllardan sonra, nüfus artışı ve sanayinin dezentralizsayon sürecine girmesiyle birlikte İstanbul metropolitan alanı, doğu ve batı istikametimde genişlemeye başlamıştır. Şehirleşme ile başlayan bu genişleme süreciyle, şehir dışında yeni yerleşeme alanları oluşmaya başlamıştır. Bu duruma bağlı olarak metropolitan alan dışındaki arazi fiyatları büyük miktarda artmıştır. Bu nedenle çalışmamızda, İstanbul'un şehir dışında yeni gelişen alanlarından biri olan ve özellikle de Büyükçekme Gölü'nün doğu kısmında yer alan Çakmaklı ve çevresindeki arazi kullanımı ve arazi fiyatlarının değişimi ele alınmıştır. Bu çalışmada toprak, özellikle taşınmaz bir değer, yani gayrimenkul olarak ele alınmıştır. Çalışma alanımızda bulunan arazi ve arsalar özellikle 1990 -2001 yılları arasında hızlı bir değişiklik göstermiştir. Bu nedenle araştırmamız bu 10 yıllık periyodu içermektedir. Bu süre zarfında bölge arazilerinde, tarımsal faaliyetlerden, sanayi, ticaret ve yerleşim faaliyetlerine doğru bir değişmenin görülmektedir. VIHer türlü araştırmada olduğu gibi elde edilen bilgilerin bilgisayar ortamına aktarılıp yorumunun yapılması, çalışmalar için son derece önemlidir. Bu şekilde dijital ortama aktarılan bilgilere ulaşım daha kolay olacak ve gerektiğinde diğer araştırmalar içinde kullanılabilecektir. Bir bilgisayar programı olan CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri), yeryüzüne ait her türlü bilginin bilgisayar ortamına aktarılıp görselleştirilmesini ve yorumunun yapılmasına yardımcı olmaktadır. Günümüzde CBS fiziki çalışmalarda olduğu gibi beşeri araştırmalarda da yoğun olarak kullanılır. Çalışma esnasında, son zamanlarda dünyanın bir çok ülkesinde, hayatın çeşitli dallarında (Telekominikasyon, Ulaşım, Endüstri, Ticaret, Savunma, Enerji, Tarım, Arazi Kullanımı v.b.) yoğun olarak kullanılan CBS' den faydalanılmıştır. Bölgede 1990-2001 yılları arasında meydana gelen büyük değişiklik bilgisayar programı olan CBS ile ortaya konulmuştur. Bu nedenle bir CBS programı olan ArcView 3.2 ve onun gerekli olan uzantılarından istifade edilmiştir. Diğer bir ifade ile, çalışma sahasında 10 yıl içerisinde yaşanan değişiklikler, bölgeye ait verilerin bilgisayar ortamına aktarılarak, yorumlanmıştır. Sonuç olarak, İstanbul'un şehir dışında yeni gelişen mekansal bir alanı olan Çakmaklı-Karaağaç-Hadımköy Ekseni sosyal ve ekonomik açıdan incelenmiş ve bölgenin arazi kullanımı ve arazi değerleri CBS kullanılarak haritalanmıştır Anahtar Kelimeler Şehirdışı Yerleşme Çakmaklı, Akçaburgaz, Hadımköy Yolu Arazi Değeri İstanbul, Yeni Gelişen Eksenler Arazi Kullanımı Metropolitan Alan, ArcView GIS Gayri Menkul CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) vu
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AKİF KARATEPE July 2001 USING GIS TO MAP CHANGING EX URBAN LAND VALUES IN ISTANBUL: A CASE STUDY OF KARAA?AÇ-HADIMKÖY ENCLAVE. ABSTRACT Land is one of the key constituents of life on earth, along with water, carbon, oxygen, and sunlight. Lacking any of these would make it unnecessary and in fact impossible for life to exist as we know it. Land is our most basic resource and the source of all wealth. Land use can involve settlement, industrial, agricultural, commercial and recreational land uses, among other things. In other words, all human activities-physical, social, socio-economic and cultural- occur on land. In contrast, human behavior has determined land use and land values. For a land site, economic production factors should provide the atmosphere for the most efficient use to be made. Istanbul metropolitan area has faced sprawl in its eastern and western sectors. With sprawl affecting all urbanization processes in Istanbul, land values have been increasing in the newly developing sites. For this reason, this research is focused primarily on land values of the eastern parts of the Büyükçekmekce Lake, especially the Çakmaklı enclave and its surrounding areas as a one of the exurban areas of Istanbul. In this research, land is deal with as a parcel of real estate. Values of land parcels in the study area changed rapidly during 1990-2001 due to a variety of factors. At the same time, land use patterns have also changed rapidly in the study area. At the end of 1980, almost all of the land in the study area was covered by agricultural activities. From 1990 to 2001, land use patterns started shifting from agricultural to industrial, commercial and residential activities. During the work, I had benefited from intensive use of GIS (Geographical Information Systems) and using its many fields of life and all around the world (Telecommunication, Transportation, Industry, Trade, Defense, Energy, IVAgriculture, Land Use etc.). So that benefited from one of a GIS program Arc View 3,2 and its essential extensions. As in the case of all investigations, transferring of data into computer environment and comment on this, make the all works easy. By this way the reaching to data that transferred into digital format will be easy and used whenever it is needed. GIS that is a computer program helps to transfer every data related to earth, to comment on and visualization. It must be considered that GIS assistance structure in both physical and human studies. Hence any investigations about physical and human related in the region, the association of GIS is regardless important. As a result, one of Istanbul's outside new developing residential area Çakmakli-Karaagaç-Hadimköy axis has investigated in 10 year in terms of social and economical ways. The land prices of areas in the region and also its change in use was mapped by using GIS.