Effects of inclusions on the mechanical properties of aluminum
  1. Tez No: 10537
  2. Yazar: A.MÜRŞİT MERİÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SARITAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıntılar, Mekanik özellikler, Silika, Alümina, Inclusions, Mechanical properties, Silica, Alumina IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET KALINTILARIN ALÜMİNYUMUN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ MERİÇ A. Mürşit Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: DDç.Dr. Süleyman Sarıtaş Eylül 199ü, 73 sayfa Bu çalışmada metalik olmayan kalıntıların hacım yüzdesi, büyüklüğü, bileşimi ve dağılımının alüminyum' un mekanik özelliklere etkileri incelenmiştir. Alüminyum % 99.9 saflıktadır. Kalıntı olarak silika döküm kumu (SiO2) ve alümina (Al2O3) tanecikleri seçilmiştir. Her iki çeşit tanecik standart seri elekler kullanılmak suretiyle dikkatlice elenip büyüklüklerine göre ayrılmış tır. Seçilen silika döküm kumu büyüklük aralıkları (-355+250) um, (-63+53) um ve - 45 um dir. Alümina büyüklük aralıkları (-63*53) Mm ve - 45 ym dir. Silika ve alümina tanecikleri % 1 ve % 5 hacım oranlarında döküm sırasında alüminyum 'a ilave edilmiştir. İlave edilen bu tanecikleri içeren alüminyum dökümlerden mekanik deney numuneleri üretilmiştir. Bu numunelerle çekme, darbe ve yorulma deneyleri yapılmıştır. Yapılan mekanik deney sonuçları, ilave edilen taneciklerinalüminyumun mekanik özelliklerine önemli bir etkisi Dİüuğunu göstermiştir. Katılan taneciklerin hacım oranları arttıkça, çekme mukavemeti, süneklik, yorulma mukavemeti ve darbe enerjisi azalmıştır. Katılan taneciklerin (kalıntı) büyüklüğündeki artışta, mekanik özelliklere benzer bir etki göstermiştir. Kalıntı tipi (alümina veya silika) alüminyum' un mekanik özelliklerine önemli bir değişiklik göstermemiştir. En kötü durum olan en büyük kalıntı ve en fazla hacım oranında, mekanik özellikler şu şekilde azalmıştır; yorulma mukavemeti % 41, çekme dayanımı % 20, süneklik % 48 ve darbe enerjisi % 25. Bu araştırmanın sonuçları kaynakçalarla uyum içindedir. Kaynakçada da ifade edildiği gibi, bu tür deneysel çalışmalarda esas problem, kalıntıların homojen olarak dağıtılmasındaki zorluktur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS GF INCLUSIONS GN THE MECHANICAL PROPERTIES OF ALUMINUM MERİÇ A. Mürşit M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Süleyman Santas September, 1990, 73 pages The present work mas undertaken to establish the influence of volume fraction, size, composition and distribution of non-metallic inclusions on the mechanical properties of the aluminum. The purity of aluminum was 99.9 %. As inclusions, silica (SiO") and alumina (AlpO,) particles mere selected. Both types of particles were carefully sized by screening through a series of standard sieves. Selected silica size ranges were (-355+25D) vcti, (-63+53) ym and -k5 urn. Alumina size ranges were (-63+53) ym and - k5 ]xm. The selected silica and alumina particles were added to the laboratory cast of aluminum in 1 % and 5 % volume fractions. Mechanical test specimens were prepared from each laboratory cast of aluminum containing additions of graded particles. Tensile, impact and fatigue tests had been carried out. litThe mechanical test results showed that added particles had significant influence on the mechanical properties of the aluminum. As volume fraction of the added particles was increasing, tensile strength, percent elongation to fracture, fatigue strength and impact energy was decreasing. Increase in added particle (inclusion) sizes showed the similar type of change on the mechanical behaviour. Inclusion type (alumina or silica) did not produce any significant change on the mechanical properties of the aluminum. In the uorst condition, the biggest size and higher volume fraction, mechanical properties were reduced as follows; fatigue strength kl %, tensile strength 20 %, percent elongation UB % and impact energy 25 %. The results of the present investigation are in agreement with the literature. As pointed out in the literature, the main problem in this type of experimental works is the difficulty in producing homogeneous distribution of inclusions.