A Solid modelling application for plant layout design
Katı modellemenin fabrika yerleşim tasarımında uygulanması
  1. Tez No: 10541
  2. Yazar: TOMRİS ERBİL TORUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İ. GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katı Modelle me, Fabrika, Yer leşim Tasarımı, Solid Modeling, Plant Layout
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada katı modelle menin fabrika yerleşim tasarımına bir uygulaması gerçekleştirilmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmuştur. Birinci kısımda, çok ürünlü bir fabrikadaki departmanların en iyi sıralamasını bulmak için micro-bilgisayarda bir program geliştirilmiştir. Bu çalışmanın ikinci kısmında ise, Apollo iş istasyonunda I-DEAS (Integrated Design Engineering Analysis Software) yazılım paketi kullanılarak bir bilgisayar programı geliştirilmiştir.Bölümlerin en iyi sıralamasını veren program geliştirilirken, hedef, parçaların dolaştığı mesafenin en aza indirilmesi ve dolayısıyla da malzeme manipulasyonu maliyetinin azaltılmasıydı. Bunu yapmak için dolaşım tablosu metodu kullanılmış ve bu metod uygulanırken bazı varsayımlar yapılmıştır. Bu çalışmanın ikinci kısmında ilk olarak tezgahlar için üç boyutlu grafiksel bir veri tabanı oluşturulmuş ve bu daha sonra geliştirilen programda kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmı birinci kısmından elde edilen sonuçları da kapsamaktadır. Diğer bir deyişle ikinci program departmanların en iyi sıralamasını birinci kısımdan alır ve departmanları ve tezgahları buna göre yerleştirir. İkinci program birinci programdan bağımsız olarak kullanıcının belli noktaları göz önüne alarak girdiği herhangi bir veri grubu için de çalışır. Geliştirilen program, kullanıcının fabrikadan fabrikaya değişen bazı değişkenleri girebilmesini sağlayan etkileşimli bir programdır.
Özet (Çeviri)
In this study a solid modeling application for plant layout design is performed. The study consists of two parts. In the first part, a computer program is developed on a micro computer, to find the best sequence of departments in a multi product plant by using the travel charting method. In the second part of this study, a computer program is developed on Apollo workstation by using I-DEAS (Integrated Design Engineering Analysis Software) software package to allocate the departments and machine tools in a plant considering the result of the first part. iiiWhile developing the program for the best sequence of departments, the objective is to minimize the distance travelled by the products and hence to reduce the materials handling cost. To do this; travel charting method is used and in the application of this method some assumptions and idealizations are made. In the second part of the study, a 3-D graphical machine tool database are created as a first stage and then it is used in the program developed. Second part of the study involves the result obtained from the first part, i.e.f the second program gets the best sequence of departments from the first part and allocates the departments and machine tools with respect to this sequence. Working with the second program is not necessarily dependent on the first program; it can work for any other user defined data set by considering some requirements. This is an interactive program allowing the user to input some variables which may change from plant to plant.