Second law optimization of flat plate solar collectors
Düz güneş toplayıcılarının termodinamiğin ikinci yasası ile optimizasyonu
- Tez No: 10540
- Danışmanlar: PROF. DR. HAFİT YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İkinci Kanun, Düz Güneş Toplayıcısı, Ekserji (Elde edilebilirlik), Entropi üretimi, Tersinmezlik, Basınç Düşümü -iv, Second Law, Flat Plate Solar Collector, Exergy, Entropy Generation, Irreversibility, Pressure Drop
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
DUZ GÜNEŞ TOPLAYICILARININ TERMODİNAMİ?İN İKİNCİ YASASI İLE OPTİMİZASYONU YILMAZ, Muzaffer Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bolümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Hafit YUNCU Eylül 1990 ÖZET Güneş toplayıcılarının işletilmesinde karşılaşılan temel problem enerjinin depolanması ve kullanıcıya aktarılması sırasında oluşan kayıplardır. Amaç bu kayıpları minimum seviyeye indirebilmektir. Güneş toplayıcısının performansının ölçülmesinde kullanılan temel kriter termal verimdir. Toplayıcının termal verimi, aynı süre içerisinde kullanılan enerjinin gelen enerjiye oranıdır. Bununla birlikte, son gelişmeler performans kriterinin tanımında termodinamiğin ikinci yasasını veya ekserji kavramını dikkate almaktadır. Bu performans kriteri, ekserji verimi veya ikinci kanun verimi olarak bilinmektedir. Yapılan bu çalışmada, düz güneş toplayıcılarının optimum işletme koşulları ekserji açısından incelenmiştir. Ayrıca toplayıcı içerisindeki basınç kayıplarının performansa olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
SECOND LAW OPTIMIZATION OF FLAT PLATE SOLAR COLLECTORS YILMAZ, Muzaffer M.S. in Mech.Eng. Supervisor: ProfJDr. Hafit YUNCU September 1990 ABSTRACT The fundamental operational problem of solar collector is the collection and delivery of solar energy to user with minimum losses. The traditional criterion for assessing the performance of a solar collector is thermal efficiency. The collector thermal efficiency; is the ratio of the useful energy gain to the incident energy during the same time period. In formulating this criterion all forms of energy are taken equivalent i.e., no reference is made to the second law. Recent developments however are toward the definition of a new performance criterion based on second law of thermodynamics or concept of exergy. This new performance criterion is called exergy efficiency or second law efficiency. In this work the problem of optimum operation of flat-plate collector is examined from stand point of exergy. The pressure drop inside the collector has also been introduced into the performance assessment.