Computer aided design of progressive press dies for cutting operations
  1. Tez No: 10542
  2. Yazar: KADİR HAKAN KAFKASYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İLHAN GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ardışık pres kalıplarının tasarımı, Bilgisayar Destekli Tasarım, Saç metal işleri, Kesme, Şerit malzeme yerleşimi, Progressive Die Design, CAD, Sheet metal press work, Cutting operations, Strip layout design
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
KESME İŞLEMLERİ İÇİN KULLANILAN ARDIŞIK PRES KALIPLARININ BİLGİSAYAR YARDIMIYLA TASARIMI KAFKASYALI, Kadir Hakan Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa îlhan GÖKLER 129 Sayfa, Eylül 1990 ÖZET Ardışık Pres kalıplarının tasarımı genelde pahalı, hata yapma olasılığı fazla olan, yorucu bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu karmaşık kalıpların tekrar tekrar tasarlanması ve yapılması çok değerli zamanın tükenip gitmesine sebep olmaktadır. Sonuçta boşa giden denemeler ardışık pres kalıplarının yapım süresini uzatmakta ve yeni ürün geliştirme maliyetlerini arttırmaktadır. Yakın geçmişte üretim maliyetlerini düşürmek için ardışık pres kalıplarını da içeren birçok bilgisayar destekli kalıp tasarım yöntemleri geliştirilmiştir. Fakat bu yöntemler büyük ve pahalı bilgisayar sistemlerine ve uzun hesaplama surelerine gereksinim duymaktadır.Bu çalışmada ardışık pres kalıpları için kişisel bilgisayarlar üzerinde etkileşimli olarak kullanılabilen bir program geliştirilmiştir. Programa üretilecek parçanın boyutları doğrusal çizgiler, yaylar, daireler ve dikdörtgenler kullanılarak girildikten sonra, malzeme, kesme işleminin tipi ve istasyon sayısı bilgileri tasarımcı tarafından verilir. Kuvvet analizi ve kalıp parçalarının genel boyutlarının hesaplanmasının yanısıra, şerit malzeme yerleşimi, kalıp yerleşimi ve kalıp setine ait kesit çizimleri programın çıktılarını oluşturmaktadır. Boşaltma tipi kesme işlemleri için, malzeme kaybını en aza indiren parça yerleşimi program yardımıyla bulunabilmekte ve kalıp yerleşimi elde edilen yeni duruma göre, istenirse program tarafından düzenlenebilmektedir. Ayrıca bu program, saç metal pres operasyonlarında kullanılan kalıp setleri ve yardımcı parçalar için daha önce geliştirilmiş olan veri tabanıyla da bütünselleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPUTER AIDED DESIGN OF PROGRESSIVE PRESS DIES FOR CUTTING OPERATIONS KAFKASYALI, Kadir Hakan Faculty of Engineering Dept. of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa İlhan GÖKLER 129 Pages, September 1990 ABSTRACT Progressive press die design has always been an expensive error-prone process. Valuable time is often wasted redesigning and rebuilding these complex tools. As a result, exhaustive troubleshooting cycles have retarded progress, increasing new product development costs. A number of computer aided die design techniques including progressive dies have been developed to decrease the production costs in recent years. But these programs require rather lengthy computation time on large and expensive computers. In this study, a software has been developed on a personal computer for the design of progressive press dies for cutting iiioperations. First step in this system is to produce a part file from the available part description, by using the entities which are line, arc, circle and rectangle. Once the part file is approved, the data entry process is completed by adding information regarding the material, type of the cutting operation and the number of stations by the designer. The output includes the strip layout, die block layout, and the sectional views of die set, in addition to the force analysis and dimensioning of the die components. For the blanking type cutting operations, the orientation of the part and the strip layout are determined interactively to obtain optimal material utilization. Also, the die layout design can be performed for each orientation required. In addition, this program has been integrated to a previously developed data base program which covers sheet metal press work die sets and auxiliary components.