Urban sectoral growth and structural change:The case of development of hotels in Ankara
  1. Tez No: 10551
  2. Yazar: DENİZ AKKAHVE(ATAÖV)
  3. Danışmanlar: MURAT BALAMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: arazi kullanımı, otel sektörü, kentsel yapılanma. iii
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET KENT -SEKTÖREL GELÎŞÎMÎ VE YAPIS/ıL DE?ÎŞÎM : ANKARA KENTİNDE OTELLERİN GELİŞİMİ ÖRNE?İ AKKAHVE (ATAÖV). Deniz Yüksek Lisans Tezi/ Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi : Murat BALAMİR Eylül, 1990 Sahife:105 Türkiye'de son1 yıllarda belirli sektörlerde yaşanan hızlı büyüme ve değişimler, kentsel gelişmede de yeni sonuçlar doğurmuştur, özellikle kent merkezinde yer alması gereken ko nut dışı kimi kullanımların konut alanlarına derinlemesine sokulduğunu ve yapısal değişimlere yol açtığını görüyoruz. Otelciliğin sektörel gelişimi ekonomik ye politik ka rarlara dayanılarak açıklanabildiği halde, bu sektördeki çe şitli tür ve büyüklükteki yatırımların mekansal tercihleri henüz yeterince açıklık kazanmamıştır. Plancılar için yeni bir tartışma ortamı doğuran, ti cari konaklama, otel sektöründe son yıllarda izlenen sıçrayış, Ankara özelinde ele alınmıştır. Oteller, Ankara'nın gelişim tarihçesinin değişik evrelerinde gösterdikleri değişik kulla nım biçimleri ve roller açısından, bu sektördeki çeşitliliğin en güzel örneklerini vermektedirler. Oteller, Ankara kent ta rihinde kentsel yaşamın ve strüktürün belirleneni olmaktan çok belirleyicisi olmuşlardır. Ankara kenti konaklama profilinin finansman ve ölçek (büyüklük) bağımlılıkları gözetilerek yapılan analizi; arz ve talep farklılıklarını, mekansal dağılımdaki problemleri olduğu kadar Yerel Yönetimlerin bu gelişme karşısındaki anlaşılmaz tutumunu da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT URBAN SECTORAL GROWTH AND STRUCTURAL CHANGE THE CASE OF DEVELOPMENT OF HOTELS IN ANKARA AKKAHVE (ATAÖV) -, Deniz M.S. in City Planning Supervisor : Murat BALAMÎR September,1990, pages : 105 Recently, the non-contiguous but volatile growth of certain sectors of the urban economy, in confirming a new stage of urban development in Turkey. Not necessarily confined to the CBD, some of these sectors seem to be freely penetrating into the residential districts and thereby contributing at a greater rate to the evolutionary emergence of a structural change T Sectoral growth in hotel provision could be explained with reference to the political and economic conjuncture. Much remains unexplained however, as to the locational preferences of the different sizes and categories of service units in the sector. The example investigated in this study is the case of hotel accommodation provision^ in Ankara, as a growth phenomenon and a new form of battle-ground, for planners. In no other urban centre perhaps, the variety of functions and roles of urban hotels in different categories could be examplified as perfectly ast in the case of Ankara. Generation after generation hotels in the services and cultural life of the city seem to have acquired a renewed role. An analysis of the accomodation profile of the city of Ankara in the two dimensions of. subsidy and scale ^dependence, reveals supply and demand disr-epancies » problems in spatial distributions as well as an incoherent attitude of the local planning authorities to such development. Key words : Land use, hotels, urban structure. Science Code; 601.05.01 ii