Population distributions of spatial organizations on macro scale a case study from Turkey
  1. Tez No: 10552
  2. Yazar: ITIR BAYAZIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus Dağılımı, Makro Mekan Organizasyonu, Makro Değişken, Nüfus ve Gelir Değerleri -1İ1, Population distribution, macro spatial organization, macro variable, population and income values SCIENCE CODE : 6010501 -11
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
MEKANSAL ORGANİZASYONLARDA NÜFUS DA?ILIMINA MAKRO YAKLAŞIM BAYAZIT, ITIR Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr.İlhan TEKELİ Eylül 1990 Sayfa no: 109 ÖZET Mekan organisazyonları teorilerinin geliştirilmesinde farklı stratejiler uygulanmıştır, çalışmada, bu stratejiler incelenmiş, özellikleri üzerinde durulmuştur. Makro ve mikro kavramlarının ayrılmasına çalışılmıştır. Nüfus dağılımların ait makro değişkenler istatistiksel yöntemlerle betimlenmiş ve yorumlanmıştır. Bu çalışmada, nüfus dağılım yüzeyleri ve nüfus potansiyel yüzeyleri analizlerinde, Türkiye kapalı bir sistem olarak alınmıştır. Dolayısıyla, sistemin iç dinamiğinden ortaya çıkan sonuçlar tartışılmıştır. Gelir dağılım yüzeyleri kullanılarak Türkiye'de gelir kesiklikleri olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca Nüfus ve gelir potansiyel değerlerinin ülkede sanayii dağılımını açıklama özellikleri üzerinde çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
POPULATION DISTRIBUTIONS OF SPATIAL ORGANIZATIONS ON MACRO SCALE A CASE STUDY FROM TURKEY BAYAZIT, ITIR Faculty of Architecture Department of City and Regional Planning City Planning Program» MS. Thesis Supervisor: Prof.Dr. İlhan TEKELİ September 199 0 Page no: 109 ABSTRACT Various strategies have been used for spatial organization theories. In this study, strategies have been analyzed, and their features were studied. A distinction is made between micro and macro concepts. Macro variables of population distributions are described and interpreted by statistical methods. Turkey has taken as a close system in the analysis of population distribution surfaces and population potential surfaces. By the reason of that, results from system internal dynamics are discussed accordingly. By the use of income distribution surface the existence of income front in Turkey was reached. Also, it is was applied on the explanation of industrial distribution by population and income values features.