Herbisitlerden 2,4-diklorofenoksiasetik asit (2,4-D)in adsorpsiyonunun incelenmesi
Investigation of the adsorption of herbicide as 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D)
  1. Tez No: 105545
  2. Yazar: ELİF KABASAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜMRİYE AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atıksular, 4-diklorofenoksiasetik asit (2, 4-D), adsorbent, adsorpsiyon, nötralize toz aktif karbon, asitle yıkanmış toz aktif karbon, granüler aktif karbon, adsorpsiyon denge modelleri, adsorpsiyon kinetik modelleri, kesikli kanştırmalı kap, Wastewaters, 4-dichlorophenoxyaceic acid (2, 4-D), adsorbent, adsorption, powdered neutralized activated carbon, powdered acid washed activated carbon, granular activated carbon, adsorption models, adsorption kinetic models, batch stirred reactor
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
IV ÖZET Bu tez çalışmasında atıksularda önemli bir kirlilik problemi oluşturan herbisitlerden 2,4-diklorofenoksiasetik asit (2,4-D)'in nötralize toz aktif karbon, asitle yıkanmış toz aktif karbon ve granüler aktif karbona adsorpsiyonu kesikli kanştırmalı kapta karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada öncelikle başlangıç pH'ının, 2,4-D'nin her bir adsorbentin adsorpsiyon hızma ve denge alım değerine etkisi incelenmiş ve tüm adsorbentler için çalışma pH'ı 2.0 olarak belirlenmiştir. Nötralize toz aktif karbon için 35°C, asitle yıkanmış toz aktif karbon için 25°C ve granüler aktif karbon için 45°C optimum sıcaklık olarak bulunmuştur. Her bir adsorbent türü için 25, 35 ve 45°C sıcaklık değerlerinde, başlangıç 2,4-D derişiminin, adsorpsiyon hızı ve verimliliği üzerine etkisi araştırılmıştır. Başlangıç adsorbent derişiminin adsorpsiyon hızı üzerine etkisi ise sadece nötralize toz aktif karbon için incelenmiştir. Bulunan optimum pH değerinde, adsorpsiyon kapasitesi açısından adsorbentler karşılaştırıldığında, granüler aktif karbonun, asitle yıkanmış toz aktif karbona ve nötralize toz aktif karbona nazaran daha yüksek kapasitede adsorpsiyon gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Her bir adsorbent için, Microsoft Office 97 paket programı Excel 7.0 uygulamasıyla üç farklı sıcaklıkta, Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson ve Koble-Corrigan adsorpsiyon model sabitleri bulunmuş ve bu sabitlerden yararlanarak elde edilen teorik denge değerleri, deneysel denge değerleriyle karşılaştırılarak adsorpsiyonun hangi modele en iyi uyduğu saptanmıştır. Son olarak, her bir adsorbent için derişime ve sıcaklığa bağlı olarak dış taraf kütle aktarım katsayısı, iç difüzyon hız sabiti ve adsorpsiyon kinetik sabitleri belirlenerek, adsorpsiyon hızım kısıtlayan basamaklar tayin edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The adsorption of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D), a kind of herbicide, caused important pollution problems in wastewaters, on powdered neutralized activated carbon, powdered acid washed activated carbon and granular activated carbon was comparatively investigated in a batch stirred reactor. At the first part of the studies, the effect of initial pH on the adsorption rate and equilibrium uptake of 2,4-D for each adsorbent was investigated and the working pH was determined as 2.0 for each adsorbent. The optimum temperature was found as 35°C for powdered neutralized activated carbon, 25°C for powdered acid washed activated carbon and 45°C for granular activated carbon. The effect of initial 2,4-D concentration on the adsorption rate and yield was studied at the temperature values of 25, 35 and 45°C for each adsorbent. The effect of adsorbent concentration on the adsorption rate was only investigated for powdered neutralized activated carbon. When the adsorbents were compared with respect to their adsorption capacities at the optimum pH value, granular activated carbon had much more higher adsorption capacity than that of powdered acid washed activated carbon and powdered neutralized activated carbon. Langmuir, Freundlich, Redlich-Peterson and Koble-Corrigan adsorption model constants were determined for each adsorbent by using Microsoft Office 97 software Excel 7.0 programme at three different temperatures and it was decided that which model best correlated the adsorption data by comparing the experimental equilibrium values with the theoretical values obtained using the adsorption model constants. At the last part of the studies, external mass transfer coefficient, internal diffusion rate constant and adsorption kinetic constants were determined for each adsorbent due to concentration and temperature and it was tried to designate the adsorption rate limiting steps.