Physical morphology of a twin city in the middle east: The case study of Tripoli-Lebanon
Orta Doğu'da bir ikiz kentin fiziksel morfolojisi: Trablus (Lübnan)örnek çalışması
  1. Tez No: 10555
  2. Yazar: ABDULGHANİ CHAİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ AKTÜRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Morfoloji, Lübnan, Trablus, Mina, Ana Kent, Ikia Kent, Kent Formu, Tripolis, Geleneksel Kent, Mo dern Kent, Trablus'un Fiziksel Morfolojisi, Orta Doğu Kenti Anabilim Dalı: 601.05.01 iv, Urban Morphology, Lebanon, Tripoli, Mina, City Proper, Twin City, City Form, Tripolis, Traditional City, Modern City, Physical Morphology of Tripoli, Middle Eastern City
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 315
Özet
ORTA DO?U 'DA BİR ÎKÎZ KENTİN FİZİKSEL MORFOLOJİSİ: TRABLUS (LÜBNAN) ÖRNEK ÇALIŞMASI CHAHIN, Abdulghani Mimarlı k Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sevgi AKTÖRE 299 Sayfa, Eylül 1990 ÖZET Trablus kenti Mina ve“ana kent”den oluşan ikiz yapısı ile Orta Doğu'daki kentler arasında özel bir örnek oluşturur. Bu çalışma kentin morfolojik yapısının ortaya çıkmasına neden olan temel etmenleri, sosyal, ekonomik ve fiziksel yönleriyle, geleneksel ve modern öğeleri de dikkate alarak, tarihsel bir perspektif içinde anlamayı amaçlamaktadır. Kent formunun gelişim sürecinin incelenmesi göstermiştir ki doğal ve tarihsel etmenlerin yanış ıra, son dönemde kentin geçirdiği planlama deneyimlerini de, nüfusun etnik farklılaşması, savaş döneminde Beyrut ve diğer yerleşmeler ve kırsal alandan gelen göçlerle ortaya çıkan nüfus artışının ve kentin bölgesi içindeki yerinin yanış ıra Trablus kentinin fiaiksel morfolojisinin üzerinde önemli etkileri olmuştur. Kentin bugünkü gelişme eğilimleri Mina ile ana kentin birbirine doğru genişliyerek birleşmeleri yönündedir. Kentin bugün karşılaştığı sorunlara gerçekçi çözümler bulunmasının bilinçli planlama gayretlerine, kentin sosyo-ekonomik ve morfolojik potansiyellerinin daha iyi anlaşılmasına ve belediye örgütünün yeniden düzenlenmesine bağlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
PHYSICAL MORPHOLOGY OF A TWIN CITY IN THE MIDDLE EAST: THE CASE STUDY OF TRIPOLI- LEBANON CHAHIN, Abdulghani Faculty of Architecture Department of City and Regional Planning City Planning Program, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sevgi AKTÖRE 299 Pages, September, 1990 ABSTRACT The city of Tripoli with its twin city form (Mina and city proper) constitutes a unique example in the Middle East. This study aims to understand the major/ basic factors that led to such a city form considering its traditional and modern components and the social, economic, political and physical aspects in a historical perspective. The discussion on the evolution of urban form proved that the natural and historical factors as well as the planning experiences on the city in more recent period affected the physical morphology of Tripoli parallel to the ethnical diversity of population, high population increase rate due to the migration from Beirut and other cities and villages in the war period and due to the economic role of the city in its regional context. The present tendency of urban expansion of the city is towards the unification of Mina and the city proper. The conscious planning efforts, better understanding of the socio-economic and morphological potentials of the city, and the reorganisation of municipal structure seem to be essential factors for the more realistic solutions for urban issues which the city is facing today.