Feldispat flotasyonunda amin-oleat etkileşimi
Amine-oleate interactions in feldspar flotation
  1. Tez No: 105568
  2. Yazar: ORHAN EREN CANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: albit cevheri, amin, oleat, katyonik flotasyon, anyonik flotasyon, albite ore, amine, oleate, cationic flotation, anionic flotation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
FELDİSPAT FLOTASYONUNDA AMİN - OLEAT ETKİLEŞİMİ Eren Caner Orhan Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı ÖZ Feldispat minerallerinin flotasyon yöntemi ile zenginleştirilmesinde, mika flotasyonu sırasında kullanılan aminin büyük bir bölümü mika minerallerinin yüzeyine soğurularak flotasyon selülünü terketmekte, ancak diğer bölümü pülp içinde kalmaktadır. Genel uygulama, mika ve metal oksit flotasyonları arasında pülpün yıkama/susuzlandırma aşamasından geçirilmesiyle amin derişiminin düşürülmesi olmakla beraber, literatürde mika flotasyonu sonunda pülpte kalan aminin bir sonraki aşama olan oleat ile yapılan metal oksit flotasyonu üzerine etkilerinin nicel olarak incelendiği bir çalışmaya rastlanmamaktadır. Bu çalışmada, amin-oleat etkileşimi, Çine-Milas yöresine ait mikalı ve titanlı bir albit cevheri üzerinde, mika flotasyonu aşamasında tallow amin asetat ve metal oksit flotasyonu aşamasında Na-oleat kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, öncelikle farklı amin dozajlarında mika flotasyonu sonunda pülpte kalan amin miktarı belirlenmiştir. Farklı amin ve oleat dozajlarında cevher üzerinde yapılan flotasyon testleri ile amin-oleat karışımının flotasyon davranımı üzerine sinerjistik etkileri belirlenmiş ve aynı zamanda yıkama-susuzlandırma aşamasının bu etkileşim üzerine etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, pülpte kalan amini etkisiz hale getirmek amacıyla, yüksek katyon değişim kapasitesine sahip ve amine karşı soğurum özelliği yüksek olan bentonitin kullanımının etkinliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
AMINE - OLEATE INTERACTIONS IN FELDSPAR FLOTATION Eren Caner Orhan Hacettepe University, Mining Engineering Department, Mineral Processing Section ABSTRACT In concentration of feldspar ores by froth flotation, most of the amine used leaves the cell as adsorbed on mica minerals, however some remains in the pulp as residual amine. The commonest method to avoid any undesirable effect of the residual amine is washing and dewatering of the pulp between the mica and metal oxide flotation stages. However there is a deficiency in the literature regarding the effects of residual amine on the subsequent metal oxide flotation stage. In this study, the interaction between the residual amine and oleate is investigated using tallow amine acetate for mica and Na-oleate for metal oxides flotation on a micaceous and titanium bearing albite ore of Çine-Milas region. For this purpose, firstly the concentration of residual amine after mica flotation with various amine dosages is determined. The synergistic effects of amine-oleate mixture is examined at various amine and oleate dosages. Consequently the effect of washing/dewatering stage on this interaction is studied. Furthermore, the use of bentonite due to its high cation exchange capacity is tested to neutralize the effect of residual amine prior to metal oxide flotation.