Kırşehir-Kaman-Tamadağ yöresi vollastonit cevherinin zenginleştirme çalışması
Concentration of wollastonite ore from Kırşehir-Kaman-Tamadağ region
- Tez No: 105582
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ÖZKOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Vollastonit, kalsit, manyetik zenginleştirme, flotasyon, Wollastonite, calcite, magnetic separation, flotation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
KIRŞEHİR-KAMAN-TAMADAĞ YÖRESİ VOLLASTONİT CEVHERİNİN ZENGİNLEŞTİRME ÇALIŞMASI Serkan DİKMEN Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Cevher Hazırlama Anabilim Dalı OZ Bu çalışmada, Kırşehir-Kaman-Tamadağ yöresinden alınan vollastonit cevherinin zenginleştirilmesi amacıyla uygulanacak yöntemler ve uygulanan zenginleştirme yöntemlerinde ayırımın en iyi sağlandığı çalışma koşulları belirlenmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, öncelikle, cevherin tanımlanabilmesi için mineralojik ve kimyasal analizler yapılmıştır. Analizler sonucunda cevher içindeki ana minerallerin vollastonit ve kalsit olduğu ayrıca azalan miktarlarda diopsit, skapolit, granat, kuvars ve titanyum içeren mineraller bulunduğu belirlenmiştir. Bununla beraber, mineralojik analiz sırasında cevherin serbestleşme tane boyutu da saptanmıştır. Daha sonra, malzemenin bu boyutun altına indirilebilmesi için gerekli olan öğütme süresi belirlenmiştir. Tüm malzeme serbestleşme tane boyutunun altına öğütüldükten sonra dekantasyon yoluyla şlam boyutundaki malzeme (>25 um) ortamdan uzaklaştırılmıştır. Mineralojik analiz sonucunda cevher içinde belirlenen diopsit ve granat gibi manyetik özellik gösteren mineraller içerdikleri demir ve sebep oldukları renk nedeniyle son ürünün kalitesini düşürmektedirler. Bu nedenle, adı geçen minerallerin yüksek alan şiddetli yaş manyetik ayırıcı kullanılarak ortamdan uzaklaştırılmasına çalışılmıştır. Cevherin tek kademe manyetik ayırıcıdan geçirilmesi ile %0,27 Fe2Û3 içeren besleme malzemesinin %13,67' si %1,21 Fe2Û3 içeren manyetik ürün olarak alınabilmektedir. Geri kalan manyetik olmayan ürünün Fe2C>3 içeriği %0,08' e gerilemektedir. Bunun yanı sıra, vollastonitin pazarlanabilir ürün haline getirilmesi için kalsitin kalsinasyonu ile oluşan ateşte kayıp değerinin %V in alana indirilmesi zorunludur. Bunun için cevher içindekikalsitin, bir başka değişle gang mineralinin, yüzdürülüp değerli mineralin (vollastonit) atık olarak alındığı ters flotasyon yöntemi uygulanmıştır. Kalsitin tek kademe yüzdürülmesi ile %36,82 CaCOa ve %60,07 CaSiOs içeren besleme malzemesinin %60,64' ü %1,68 CaCOa ve %93,27 CaSiOs içerikli vollastonit konsantresi olarak alınabilmektedir. Elde edilen sonuçlar, Kırşehir-Kaman-Tamadağ yöresinden alınan vollastonit cevherinin, manyetik zenginleştirme ve flotasyon adımlarından tek kademe geçirilmesi sonucunda elde edilen vollastonit konsantresinin seramik ve metalürji sektöründe rahatlıkla kullanılabilecek kalitede olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
CONCENTRATION OF WOLLASTONITE ORE FROM KIRSEHIR- KAMAN-TAMADAG REGION Serkan DİKMEN Hacettepe University, Department of Mining Engineering, Mineral Processing Section ABSTRACT In this study, the concentration methods and the optimum conditions for the concentration of wollastonite ore form Kirsehir-Kaman-Tamadag region was investigated. With this respect, firstly, the mineralogical and the chemical analysis were carried out to characterize the ore. The results showed that the main minerals in the ore were calcite and wollastonite and it also contained diopsite, scapolite, garnet, quartz and titanium-bearing minerals in the descending order. The liberation particle size was also determined. After that, the grinding time, required for the particles to be ground under the liberation size, was determined. Desliming was applied to remove the particles below 25 um in size from the ground ore. So that the minerals such as diopsite and garnet which have weak magnetic susceptibility ruins the quality of the concentrate because of their Fe203 content and the color that imparted, they were removed from the ore by using wet high intensity magnetic separator. At one stage magnetic separation, 13.67% of the feed containing 0.27% Fe203 was obtained as the magnetic fraction containing 1.21% Fe203. On the other hand, Fe2Û3 content of the non-magnetic fraction was 0.08%. Besides, loss on ignition of the ore resulting from the calcination of calcite have to be decreased down to 1% to get a marketable wollastonite concentrate. For this reason, the reverse flotation technique, in which the gangue minerals (in this case, it is calcite) is floated while the concentrate (wollastonite) is taken as non-float, was used. At one stage flotation, 60.64% of the flotation feed containing 36.82% CaCOs and in60.07% CaSi03 was taken as wollastonite concentrate containing 93.27% CaSiOs and 1.68% CaC03. The results of the study revealed that the wollastonite concentrate obtained by one stage magnetic separation and flotation meets the specifications of the raw material used in ceramic and metallurgy industry.