Parçalı akımlarla indükleme akımlı elektriksel empedans tomografi sisteminin analizi
Analysis of a discrete coil induced current electrical impedance tomography system
  1. Tez No: 105581
  2. Yazar: MEHMET DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN KÖKSAL, DOÇ. DR. B. MURAT EYÜBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektriksel Empedans Tomografisi, indükleme Akımlı EET, Ayrımsama, Nümerik Modelleme, Electrical Impedance Tomography, Induced current EIT, Distin guishability, Numerical Modelling
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
IV ÖZET Elektriksel Empedans Tomografisi (EET) temel olarak dokuların iletkenlik farkını algılayıp görüntüleyen bir sistemdir. EET sistemleri, cisim içinde akım oluşturup cismin sınırlarındaki gerilimi ölçerek görüntü oluştururlar. Cisimdeki akım doğrudan elektrotlar yardımıyla uygulanabilir veya sarım akımları kullanılarak indüklenebilir. Bu çalışmada, parçalı sarımlı indükleme akımlı bir görüntüleme sistemi modellenmiş ve analizi gerçekleştirilmiştir. Böyle bir akım konfigürasyonu ile amaçlanan, sarımların yeri değiştirilmeden, cismin içinde oluşan akımların ola bildiğince kontrol edilmesidir. İlk olarak bu sistemde ileri problem nümerik olarak çözülmüştür. Cisim içinde eşmerkezli bir süreksizlik olduğu durum incelenmiş ve bu süreksizliği eniyi algılayabilecek sarım akımlarını bulma problemi bir kısıtlı eniyileme problemi haline getirilmiştir. Eniyi sarım akım dağılımının, akım büyüklüğü sınırlandığı durumda karşıt akım dağılımına, cisimde har canan gücün sabit kaldığı durumda ise kosinüs akım dağılımına yakınsadığı gösterilmiştir. Bu iki kısıt altında algılanabilen enküçük süreksizlik yarıçapı süreksizliğin iletkenliğine bağlı olarak bulunmuştur, ikinci aşamada, eşmerkezli olmayan süreksizlik problemi eşbiçimsel dönüşüm ile incelenmiştir. Bu du rum için eniyi akımlar irdelenmiş ve algılanabilen enküçük süreksizlik yarıçapı belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçları, parçalı akımlı bir EET sisteminin cismin içindeki akımları kontrol edebildiğini ve bir empedans görüntüleme sistemi olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Electrical Impedance Tomography (EIT) is an imaging method that detects the impedance variations in tissue. An EIT system applies current to the object and uses the boundary voltage to create the image. The current may be injected to the object directly using electrodes or may be induced using coil currents. In this work, a discrete coil induced current EIT system is proposed and analyzed. The motivation for the discrete coil geometry was to control the currents without changing the coil locations. Firstly, the forward problem is solved numerically. Concentric inhomogeneity case is investigated and the problem of finding the best coil currents that maximizes the distinguishability is cast into an optimization problem. It is shown that the best coil currents pattern converges to opposite drive when the coil currents are constrained, and to cosine drive when the power is constrained. Under these two constraints, minimum detectable inhomogeneity radii are found as functions of the inhomogeneity conductivity. In the second step, eccentric inhomogeneity case is solved using conformal transformation. The best coil currents and the minimum detectable inhomogenity radius are found also for this case. The results of the work show that a discrete coil induced current EIT system can successfully control the currents in the object and hence can be used as an impedance imaging system.