İndüksiyon motorlarında yüksek frekans kayıplarının ve motor parametrelerinin hesaplanması
Calculation of high ferequency loses and motor parameters for induction motors
  1. Tez No: 105593
  2. Yazar: BÜLENT AVENOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Harmonik analiz, statik analiz, anafor akımları, yüksek frekans kayıpları, indüksiyon motor parametreleri, kaçak reaktans, Harmonic analysis, static analysis, eddy currents, high frequency losses, induction motor parameters, leakage reactance
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İNDÜKSİYON MOTORLARINDA YÜKSEK FREKANS KAYIPLARININ VE MOTOR PARAMETRELERİNİN HESAPLANMASI Bülent Âvenoğlu Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Bu çalışmada iki farklı firmaya ait iki değişik boyuttaki dört indüksiyon motorunun harmonik ve statik analizleri bir sonlu elemanlar analiz yazılımı olan FLUX-2D kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonuçları, deney sonuçları ve bir tasarım, optimizasyon ve analiz yazılımı olan TPCAD sonuçları ile karşılaştırılmış ve uyumlu olduğu görülmüştür. Tasarım aşamasında olan motorların parametrelerinin ve kayıplarının hesaplanmasındaki zorluklardan yola çıkılarak analiz sonuçları yardımıyla yüksek frekans kayıplarının hesaplanmasını sağlayan bir yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem dört farklı motorda uygulanmış ve sonuçların deney sonuçlarına oldukça yakın olduğu görülmüştür. Tasarım aşamasında olan motorların motor eşdeğer devresindeki parametrelerin hesaplanması zordur ve bazı varsayımlar yapılarak elde edilebilir. Kilitli rotor deney sonuçları kullanılarak elde edilen kilitli rotor reaktansı (Xbl), stator kaçak reaktansı (X-,) ile rotor kaçak reaktansının (X2) toplamı olarak kabul edilir ve ikisi arasında paylaştırılır. Analiz sonuçlarını kullanarak Xt ve X2 reaktanslarını ayrı ayrı elde eden bir yöntem geliştirilmiş ve bir motor üzerinde uygulanmıştır. Yapılan analizler ve bu sonuçları kullanarak geliştirilen bu yöntemlerle tasarım aşamasında olan motorların parametrelerinin ve kayıplarının kısa bir zaman aralığında hesaplanması mümkün olmaktadır. Bu da tasarımcıya zaman kazandıracak ve motordan istenilen performansı elde etmesine yardımcı olacaktır. m
Özet (Çeviri)
CALCULATION OF HIGH FREQUENCY LOSSES AND MOTOR PARAMETERS FOR INDUCTION MOTORS Bülent Avenoğlu Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT In this study, harmonic and static analysis of four separate induction motors that are belong to two different companies with two different frame size is performed by a finite element analysis software FLUX-2D. Analysis results are compared with test results and TPCAD which is a design, optimization and analysis software and is seen that the results are in accord. Because of the difficulties in calculation of parameters and losses of the motors in design, a method is executed by using analysis results in order to calculate high frequency losses. This method is applied to four separate motors and it has been observed that the results are very close to the test results. It's hard to calculate the motor equivalent circuit parameters of the motors in the design phase and can only be calculated based on several assumptions. Locked rotor reactance (Xbl), calculated from locked rotor test results, is assumed to be the sum of the stator leakage reactance (X.,) and rotor leakage reactance (X2) and shared between them. A method is developed to calculate X., and X2 reactance values separately by using analysis results and applied for one motor. By analysis performed and methods developed using analysis results, it is possible to calculate motor parameters and losses in a short time. This will save time and will help reaching the desired performance for the designer.