GSM güvenlik mekanizmasının incelenmesi ve geliştirilmesi
Evaluation and enhancement of GSM security mechanism
  1. Tez No: 105594
  2. Yazar: KASIM BAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ZİYA ALKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kimlik Doğrulama, Anahtar Dağıtımı, Şifreleme, Eliptik Eğri Açık Anahtar Kriptoloji, GSM, GSM Güvenliği, Authentication, Key Distribution, Encryption, Elliptic Curve Public Key Cryptography, GSM, GSM Security
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
GSM GÜVENLİK MEKANİZMASININ İNCELENMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ Başar Kasım Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü ÖZ Hareketli veya telsiz ağlar, özellikle GSM standardını kullananlar, son on yıl içinde büyük kullanım alanları bulmuşlardır; fakat PSTN gibi geleneksel telli ağlarla karşılaştırıldığında, bunların daha fazla yetkisiz erişim ve dinlemeye maruz kaldığı görülmektedir. Bunun en önemli sebepleri, abonelerin hareketli olması, sinyallerin açık hava ortamında iletilmesi, hareketli cihazların küçük saklama alanlarına ve sınırlı işlemci gücüne sahip olmasıdır. Telsiz ağlardaki güvenlik zayıflıkları ve açıklıklarını gidermek amacıyla bir çok yöntem kullanılmaktadır. GSM güvenlik mekanizmaları, bu yöntemlerin arasında özel bir öneme sahiptir. Bu tez çalışmasında GSM standardı tarafından kullanılmakta olan güvenlik mekanizmaları incelenmiştir. Çalışmanın ilk kısmında, bilgi güvenliği ve GSM şebeke mimarisi hakkında genel bir giriş yapılmıştır. Daha sonra GSM güvenlik mekanizmaları incelenmiş ve bu inceleme sonucunda bulunan güvenlik açıkları ve güvenlik zayıf noktaları detayları ile açıklanmıştır. Bir sonraki bölümde, telsiz ağlar için önerilen açık ve gizli anahtar tabanlı güvenlik sistemleri incelenmiştir. Çalışmanın en son bölümündeyse mevcut GSM güvenlik mekanizmasını iyileştirmeyi hedefleyen, Eliptik Eğri Açık Anahtar kriptoloji ve Gizli Anahtar kriptoloji tabanlı yeni protokoller önerilmiştir. Eliptik Eğri Açık Anahtar kriptoloji teknikleri, diğer açık anahtar kriptoloji yöntemleriyle karşılaştırıldığında, daha az uzunluğa sahip anahtarların kullanımına izin vermektedir. Anahtar uzunluğundaki bu küçülme sayesinde, telsiz ağların en önemli kısıtlamalarından olan az saklama alanı ve az bant genişliği problemlerinin çözümünde büyük aşamaların kaydedilmesi mümkün olmaktadır. Buna ilaveten Eliptik Eğri Kriptoloji teknikleri, az işlemci gücü ve düşük kod uzunluğuna ihtiyaç duyan, yüksek hızlı ağ protokollerinin, etkin bir şekilde gerçekleştirilmesine de izin vermektedir. Bu nedenlerden dolayı bu çalışmada, Eliptik Eğri Açık Anahtar Kriptoloji temelli yeni GSM güvenlik protokolleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION AND ENHANCEMENT OF GSM SECURITY MECHANISM Başar Kasım Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT Mobile or wireless networks, especially the ones using the GSM standard, have become popular during the last ten years; on the other hand wireless networks are more vulnerable to unauthorized access and eavesdropping when compared with the traditional fixed wired networks. This is mainly due to the mobility of users, the transmission of signals through open-air, the smaller storage areas in the mobile equipment and the limited computational power of the mobile equipment. In order to cover these security weaknesses, various mechanisms are used. Among these techniques, GSM security mechanisms have a special importance. In this thesis the security mechanisms used by the GSM standard are examined. First a brief introduction for the information security and the GSM architecture is presented then the GSM security mechanisms are evaluated. As a result of this evaluation, the security flaws and security weak points that are found are shown in detail. Following this evaluation, security systems, using private and public key cryptography techniques, which are proposed for wireless networks are examined. In the final part of the work, new protocols, aimed to enhance the GSM security mechanism, that is based on the Elliptic Curve Public Key Cryptography and Private Key Cryptography are proposed. When compared with the other public key cryptography methods, Elliptic Curve Public Key Cryptography techniques allow using smaller keys. Due to the reduction in key sizes, it is possible to gain great achievements in solving the smaller storage area and lower bandwidth problems of the wireless networks. In addition to this, Elliptic Curve Public Key Cryptography techniques permit the implementation of high-speed and efficient network security protocols requiring less computational power and smaller code sizes. As a result of these facts, new GSM security protocols based on the Elliptic Curve Public Key Cryptography are proposed in this thesis work.