Konut mutfağı fiziksel çevre düzenlemesinde alan boyutu ve birey sosyo-kültürel yapısının mutfak mobilyası tasarımına etkileri
Affects of the field dimension and the social-cultural behaviour at the physical environmental arrangement of home kitchens to the design of the kitchen furniture
- Tez No: 105599
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLKER USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mutfak mobilyası, sosyo kültürel yapı, mobilya tasarımı, Kitchen furniture, social-cultural behavior, furniture design
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sosyal aile yapısı doğrultusunda insanlar için sosyo-ekonomik koşullar ile fizyolojik ve psikolojik etkenler sonucu önerilen yeterli yapı kalitesine ve iç mekan konforuna sahip tüm ihtiyaçlara cevap verebilecek düzeyde fonksiyonel bir konuta özlem artmıştır. Bu bağlamda, farklı sosyo-kültürel yapıya ve ekonomik koşullara sahip bireylerin değişen çevre koşullarının da etkisiyle iç mekan yerleşimlerindeki farklı tutumları her geçen gün etkisini biraz daha fazla göstermektedir. Bireylerin sosyo-kültürel çevre etkisinin mutfak mobilyası tasarımında etkilerini belirlemek amacıyla hazırlanan“Konut mutfağı fiziksel çevre düzenlemesinde alan boyutu ve birey sosyo-kültürel yapısının mutfak mobilyası tasarımına etkileri”başlıklı bu tezde, konut mutfakları; Ankara ve Tokat şehirlerinde rasgele örnekleme yöntemine göre orta gelir düzeyindeki toplam 200 aile üzerinde yüz yüze görüşme tekniği ile yapılan anketlerle detaylıca incelenmiştir. Çalışma, giriş bölümü ve onu izleyen beş ana bölümle birlikte altı bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezde ele alınan konunun önemi, amacı ve kapsamı açıklanmıştır. İkinci bölümde, bireylerin mutfak mekanını kullanırken yaşadıkları sorunları saptayabilmek ve ona yönelik çözümler üretebilmek amacıyla konut mutfaklarının konut mekanındaki yeri, diğer mekanlarla ilişkileri, konut maliyetine etkileri ve konut tasarımındaki önemi açıklanmıştır.Üçüncü bölümde, konut mutfakları; konumlarına ve tezgah biçimlerine göre sınıflandırılarak mutfak mekanına mobilya yerleştirme ilkeleri üzerinde durulmuştur. Dördüncü bölümde, konut mutfağında yer alan eylemler incelenmiş, mutfak mekanında kullanılan donatım elemanlarının sayısal ve boyutsal özellikleri ve bireylerin boyutları üzerinde durularak mobilya yerleşîmindeki etkileri açıklanmıştır. Beşinci bölümde, konut mutfaklarında farklı sosyo-kültürel yapının mutfak mobilyası tasarımı üzerindeki etkilerini belirlemeye ve en uygun mutfak mobilyası tasarımı yapmaya yönelik bir alan çalışması yapılmıştır. Altıncı bölümde, alan çalışmasında uygulanan anketten elde edilen veriler istatiksel açıdan değerlendirilerek bireylerin sosyo-kültürel çevre yapısına uygun, fiziksel ve ruhsal konforlarını en üst seviyeye çıkaracak örnek bir tasarım çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aspiration has increased for a functional home that supplies the demanding of the sufficient constructional quality and the internal area comfortability in due to the sociable household formations come up with either social-economic situations or physiological-psychological factors. In this case, the way of life of the persons having different social-cultural structures and different economical situations has appeared to be the most revised on the internal home designing in accordance with changing of their considered circumstances. The effects of the social-cultural behavior of the persons on designing of the kitchen furniture were aimed to be determined in this thesis. For this purpose, the kitchen furniture were investigated in detail by doing a total of 200 face-to-face questionnaires that of each was randomly selected in both Ankara and Tokat. The study contains a total of five main chapters apart from the introduction section. In the introduction section: the scope of the study and its importance was described in detail. In the first chapter to determine the problems of the persons during the use of the kitchen room and hence to make a suggestions on this manner; the location of the kitchens at the home, their connections with the other rooms, their effects to the building costs and their importance in home design were described in detail. In the second chapter the principals of the furniture positioning were explained in detail according to the classifications of the most common kitchen layouts and the worktops.In the third chapter: the activities doing in the kitchens were investigated and their effects on the dimensional sizes for all fixed objects-portable equipments using in the kitchens, and also the anthropometrical figures of the persons in subject to use the kitchens were described in detail. In the fourth chapter: the field work-the main study was given in detail on the effects of the social-cultural surrounding structure of the persons on designing of the kitchen furniture. In the fifth chapter: the data of the questionnaires were analyzed statistically, and the sample design was made to be more suitable usage for social-cultural surrounding structure of the persons and to increase the physiological- psychological comforts of the persons during the use of the kitchens.