MRP II sisteminin ağaçişleri mobilya sektörüne yönelik tasarımı ve panel mobilya üreten bir işletmeye uygulanması
MRP II system design for wood product furniture industry and application of the system to a cabinet (Panel) furniture manufacturing firm
  1. Tez No: 105601
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN CİRİTCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARİF GÜRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Manufacturing Resource Planning, software design, wood product- furniture sector, application
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmada, öncelikle üretim kaynak planlaması (MRP II) sistemi araştırılmıştır ve bilgisayar destekli, kapalı devre bir üretim kaynak planlaması sistemi ağaçişleri mobilya sektörüne yönelik tasarlanmış ve panel mobilya üreten bir firma üzerine uygulanmıştır. MRP II sistemi genellikle, bir firma işletim sistemi ve bazende işletmenin bilgisayar modeli olarak adlandırılmaktadır. Başka bir deyişle, gerçek imalat işletmesini simule edebilen ve böylece her bir faaliyet etkisinin test edilmesine olanak sağlayan, sonuç olarak da üst yönetimin daha sağlam kararlar verebilmesini sağlayan bir sistemdir. Geliştirilen kontrol sistemi, üretim fonksiyonu ve diğer fonksiyonlar arası organizasyonel bağlantıları, metodojik olarak tanımlayan üretim kaynak planlaması modeli tarafından yapılandırılan bilgi sistemlerine dayandırılmıştır. Çalışmada son kısımda, kurulan sistem hakkında daha detaylı bir inceleme yapılmış, ilk olarak üretim kaynak planlamasında, bilgisayar desteğini göstermek için, tasarlanan paket program anlatılmış ve firmanın bir ürün dizisi üzerindeki örnek çalışmanın (mutfak projesi) sonuçları yardımıyla da açıklanmıştır. Anahtar Kelimeler : Üretim kaynak planlaması, program tasarımı, ağaç işleri mobilya sektörü, uygulama. Danışman : Doç. Dr. Arif GÜRAY, Hacettepe Üniversitesi, Mesleki Teknoloji Yüksekokulu, Ağaçişleri Endüstri Mühendisliği Bölümü
Özet (Çeviri)
In this study, firstly Manufacturing Resource Planning (MRP II) systems is examined and a computerized closed loop MRP systems is designed for a wood products-furniture sector and application of the system on a cabinet (panel) furniture manufacturing firm. Generally a MRP II system is called as firm operating system and some times as computer model of the firm. In other words, MRP II is a system which can simulate the reel manufacturing company in order to control the effect of all facilities and that helps to top management to give the strongest decisions. The developed control system relies on information system, structured by the manufacturing resource planning model that methodologically defines the organizational links between the production function and the other management functions. In the last part of the study, the established system is explained in more detail. First, the designed MRP II software packages is presented to see the extent of computer aid in MRP II and is explained with the result of sample study (kitchen project) carried out on a product line of the firm.