Location with the method of mathematical programing in southeastern anatolia project area
Güneydoğu Anadolu Projesi alanında matematiksel programlama yöntemi ile yerseçimi
- Tez No: 10560
- Danışmanlar: GÜLDEN BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yerseçimi, Depo, Gübre
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
GÜNEYDO?U ANADOLU PROJESİ ALANINDA MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA YÖNTEMİ İLE YERSEÇİMİ U?UREL,Ümit Nevzat Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Bölge Planlama Programı, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Inst. Gülden Berkman 117 Sayfa, Eylül 1990 ÖZET Tezin konusu yer seçimi problemlerinin matematiksel programlama yöntemi ile çözümü için örnek bir uygulamadır. Bu uygulama için örnek alan olarak Güneydoğu Anadolu Projesi Alanı, örnek konu olarak gübre dağıtım depoları ağı kurmak seçilmiştir. öncelikle talep noktaları ve talep miktarlarını belirlemek üzere tarım alanları, yerleşim merkezleri ekilecek ürün cinsleri, kullanımı gerekli gübre cins ve miktarı üzerinde araştırmalar yapılmıştır. İkinci aşamada yerseçimi modelleri incelenerek problemimize uygun bir model geliştirmeye çalışılmıştır. üçüncü aşamada bu tür problemlerin çözümünde kullanıla bilen paket program incelenmiştir. Son olarakta toplanan veriler model ve bilgisayar programına uygun şekilde düzenlenerek uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
LOCATION WITH THE METHOD OF MATHEMATICAL PROGRAMING ' IN SOUTHEASTERN ANATOLIA PROJECT AREA U?UREL,Ümit Nevzat Faculty of Architecture Development of City and Regional Planning Regional Planning Program, M.S. Thesis Supervisor: Inst. Gülden Berkman 117 Pages, September 1990 ABSTRACT The subject of the thesis is a sample application to solve the location problems by the method of mathematical programing. For this application, the Southeastern Anatolia Project Area is chosen as the study area, and to set up the distribution warehouse network of the fertilizer is chosen as the study subject. First of all, the plant areas, settlement pattern, the cropping pattern to be planted, required fertilizer kinds and amounts are researched to determine the domand points and demand amounts. Secondly, it is tried to develop a model which fits the problems by a large examination of location models. In the third phase, a package programing which can be used these problems, is studied. At last, the collected data are reorganized the fitting form to the model and computer program, anc} applicated. Keywords s Location, Warehouse, Fertilizer. Science Code : 601.06.01