Van İli Su kenelerinin (Acarı, hydrachnellae) sistematik yönden incelenmesi
A Systematic study on water mites (Acarı, hydrachnellae) of Van province
- Tez No: 105694
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHLİS ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Hydrachnellae, Sistematik, Türkiye, Van, Acari, Hydrachnellae, Systematics, Türkiye, Van. in
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET VAN İLİ SU KENELERİNİN (ACARI, HYDRACHNELLAE) SİSTEMATİK YÖNDEN İNCELENMESİ KÜÇÜKÖNER, Zerrin Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Muhlis Özkan Eylül 2001, 221 sayfa Bu çalışmada Van ilinden toplanan su keneleri değerlendirilmiş ve bu örneklerden 16 familyaya ait 60 tür tespit edilmiştir. Böylece daha önce bölgeden bildirilen ancak tarafımızdan yakalanmayan türlerle birlikte Van ilindeki su kenesi türleri ve alt türlerinin sayısı 65'e yükselmiştir. Bu türlerden Hydryphantes acutus Tadjikothyas connexa connexa, Lebertia rivolorum, Lebertia minıttipalpis, Lebertia duricoria ve Hygrobates bucharicus Türkiye faunası için, Torrenticola ermani n.sp. ve Atractides nodipalpis boyacii n.ssp. ise bilim dünyası için yenidir. Daha önce Özkan (1982) tarafından Van'dan bildirilen türlerden Hydrachna skorikowi, Hydrachna globosa, Hydrachna conjecta conjecta, Eylais infundibulifera, Eylais megalostoma, Eylais degenerata, Eylais extendens, Eylais hamata, Hydryphantes crassipalpis, Hydryphantes dispar, Hydryphantes thoni, Hydryphantes flexuosus, Limnesia fulgida örneklerimizin arasında da bulunurken, Hydrachna piersigi, Lebertia tuberosa, Piona nodata, Atractides panniculatus ve Atractides ovalis'e rastlanmamıştır. Bunların dışında Hydrachna batorligetiensis, Eylais setosa, Hydryphantes acutus, Georgella helvetica, Thyopsis cancellata, Hydrodroma despiciens, Sperchon compaclilis, Sperchon setiger, Sperchon hispidus, Sperchon clupeifer, Nilotonia vietsi, Nilotonia turcica, Lebertia fimbriata, Lebertia castalia, Lebertia glabra, Lebertia lineata, Lebertia harnischi, Torrenticola anomala, Limnesia undulata, Limnesia fulgida, Piona alpicola controversiosa, Tiphys ornatus, Hygrobates quanaticola, Hygrobates longiporus, Hygrobates longipalpis, Hygrobates calliger, Hygrobates fluviatilis, Hygrobates porrectus, Atractides nodipalpis fonticolus, Atractides walteri, Atractides pennatus, Atractides nodipalpoides, Neumania deltoides, Feltria rubra, Arrenurus albator, Arrenurus rodrigensis, Arrenurus cuspidifer, Arrenurus furcillatus, Arrenurus affinis, Arrenurus octagonus, Arrenurus globator ve Arrenurus fontinalis türleri araştırma bölgemizden ilk kez tespit edilmiştir. Teşhis edilen türlerin örneklerimiz üzerinden şekilleri çizilmiş, çeşitli organlarının ölçümleri yapılmış, tanımları gözden geçirilmiş, dünyadaki ve Türkiye'deki yayılışları verilmiştir. Ayrıca cins ve tür teşhis anahtarları düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SYSTEMATIC STUDY ON WATER MITES (ACARI, HYDRACHNELLAE) OF VAN PROVINCE KÜÇÜKÖNER, Zerrin Ph.D, Biological Science Supervisor: Prof. Dr. Muhlis ÖZKAN September 2001, 221 pages In this study, it has been evaluated water mite species collected from Van province. Totally, it has been determined 60 species belonging to 16 families. Thus, species and subspecies of water mites in Van province have been increased to 65. Of these: Hydryphantes acutus, Tadjikothyas connexa connexa, Lebertia rivolorum, Lebertia minutipalpis, Lebertia duricoria and Hygrobates bucharicus are new records for the Turkish fauna. Torrenticola ermani n.sp. and Atractides nodipalpis boyacii n.ssp. are new to science. Following species which are collected in our study were recorded by Özkan (1982) from Van earlier; Hydrachna skorikowi, Hydrachna globosa, Hydrachna conjecta conjecta, Eylais infundibulifera, Eylais megalostoma, Eylais degenerata, Eylais extendens, Eylais hamata, Hydryphantes crassipalpis, Hydryphantes dispar, Hydryphantes thoni, Hydryphantes flexuosus, Limnesia fulgida. But, Hydrachna piersigi, Lebertia tuberosa, Fiona nodata, Atractides panniculatus and Atractides ovalis were not found during the study. In addition, Hydrachna batorligetiensis, Eylais setosa, Hydryphantes acutus, Georgella helvetica, Thyopsis cancellata, Hydrodroma despiciens, Sperchon compactilis, Sperchon setiger, Sperchon hispidus, Sperchon clupeifer, Nilotonia vietsi, Nilotonia turcica, Lebertia fimbriata, Lebertia castalia, Lebertia glabra, Lebertia lineata, Lebertia harnischi, Torrenticola anomala, Limnesia undulata, Limnesia fulgida, Fiona alpicola controversiosa, Tiphys ornatus, Hygrobates quanaticola, Hygrobates longiporus, Hygrobates longipalpis, Hygrobates calliger, Hygrobates fluviatilis, Hygrobates porrectus, Atractides nodipalpis fonticolus, Atractides walteri, Atractides pennatus, Atractides nodipalpoides, Neumania deltoides, Feltria rubra, Arrenurus albator, Arrenurus rodrigensis, Arrenurus cuspidifer, Arrenurus fur cillatus, Arrenurus affinis, Arrenurus octagonus Arrenurus globator, Arrenurus fontinalis were determined for the first time at the research area. The morphological characters, the measurements and drawings of various organs, habitats and distributions on the world of identified species were given. Furthermore, it has been arranged keys for genera, subgenera and species.