Sübstitüe salisilaldehitlerin 1-amino-5-benzoil-4-fenil-1H-pirimidin-2-on ile schiff bazlarının Cu(II), Co(II), Ni(II) ve Zn(II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of Cu(II), Co(II),Ni(II) and Zn(II) schiff bases complexes from 1-amino-5benzoyl-4-phenyl-1 H-pyrimidine-2-on with substitued salicylaldehides
  1. Tez No: 105693
  2. Yazar: ABDULKADİR LEVENT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Heterosiklik schiff bazı, Sübstitüe salisilaldehit ve Schiff baz kompleksleri
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET SUBSTİTUE SALİSİLALDEHİTLERİN 1-AMİNO-5-BENZOİL-4-FENİL-1H PİRİMİDİN-2-ON İLE SCHİFF BAZLARININ Cu(II), Co(II), Ni(II) VE Zn(II) KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KAREKTERİZASYONU LEVENT, Abdulkadir Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd.Doç. Dr. Mehmet SÖNMEZ Ağustos 2001,51 Sayfa Bu çalışmada 4-metoksi ve 4-hidroksi salisilaldeh.it ile l-amino-5-benzoil- 4-fenil-lH primidin-2-on'dan elde edilen, yeni heterosiklik schiff bazlarının Cu(II), Co(II), Ni(II) ve Zn(II) metal kompleksleri sentezlendi. Bu kompleksler elementel analiz, UV spektrumu, İR spektrumu, molar iletkenlik ve magnetik moment ölçümü değerleri ile karakterize edildi. Schiff bazları, koordinasyon kimyasında ligantların önemli bir sınıfını oluştururlar ve farklı alanlarda geniş bir uygulama alanı bulurlar. Son yıllarda schiff bazlarının metal kompleksleri antibakteriyal, antitimör aktivitesi ve antifungal özelliklerinden dolayı ilgi çekmişlerdir. Schiff bazları bidentat (NO) veya tridentat (ONO) olarak davranırlar. Metal kompleksleri için oktahedral yapı Önerilmiştir. Ni(II) kompleksleri için iletkenlik değeri bir elektrolit için beklenilen ile tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERZATION OF Cu(II), Co(II), Ni(II) AND Zn(II) SCHIFF BASES COMPLEXES FROM 1-AMINO-5-BENZOYL-4- PHENYL-1H PYRIMIDINE-2-ON WITH SUBSTITUED SALICYLALDEHIDES LEVENT, Abdulkadir Master Thesis, Chemistry Mainsciense Branch Supervisor : Asst. Prof.Dr. Mehmet SÖNMEZ August 2001,51 Pages In this studies, Cu(II), Co(II), Ni(II) and Zn(II) metal complexes of new heterocyclic schiff base derived from l-amino-5-benzoyl-4-phenyl-lH pyrimidine- 2-on with salicylaldehides and 4-hydroxy, 4-metoxy salicylaldehide have been synthesized and characterized on the basis of elemental analyses, electronic, IR and 'H NMR spectra, and also by aid of molar conductivity and magnetic moment measurements. Schiff bases are an importand class of ligands in coordination chemistry and find extensive application in different spheres. In recent years, metal complexes of schiff bases have attracted consitarable attention due to their remarkable antifungal, antibacterial and antitumor activity. It has been found that the schiff bases behave as a neutral bidentate (NO) and tridentate (ONO) ligand. Octahedral environment is suggested for metal complexes. The conductivity data for the Ni(II) complexes are consistent with those expected for an electrolyte. Keywords. Heterocyclic schiff base, Substituted salicylaldehid and Schiff base complexes. in