Soda otunun yakacak olarak kullanımı amacı ile briketlenmesi olanakları
Possibilities of briqetting soda weed to be used as biomass fuel
  1. Tez No: 105713
  2. Yazar: MEHMET NESİM SEYİDBEKİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soda otu, briket kalıpları, biyokütle, Soda weed, briquetting, biomass fuels. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET SODA OTUNUN YAKACAK OLARAK KULLANIMI AMACI İLE BRİKETLENMESİ OLANAKLARI SEYİDBEKlROĞLU, Nesim Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinalan Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Hasan YUMAK Haziran 2001, 27 Sayfa Mevcut yakacakların yakın bir gelecekte tükenecek olması biyokütle yakacakların alternatif enerji kaynağı olarak kullanılmasını zorunlu hale getirmektedir. Bu da ısıl değeri yeterli olan bitkisel ürün artıklarının alternatif yenilenebilen biyokütle yakacak olarak kullanımına yönlendirmiştir. Bu çalışmada, tuzlu ve sodalı topraklarda yetişen ve bir yabancı ot durumunda olan ancak yakacak olarak değerlendirilebilecek nitelikteki soda otunun briketlenmesi koşullan ortaya konmuştur. Soda otu önce, sap döver harman makinasında parçalanmış daha sonra iri kısımları ayrılarak, çekiçli değirmende istenilen oranda inceltilmiştir. Laboratuar koşullarında değişik üç nem düzeyinde (%7, %10, %13 y.b.)'e göre materyal hazırlanmıştır. Soda otunun briketlenmesi için iki değişik tip kalıp imal edilmiş ve etrafları elektriksel ısıtıcılarla donatılıp izolasyon malzemesi ile izolasyon sağlanmıştır. Kalıp içine materyal doldurularak, kalıp pistonu ön ısıtmaya tabi tutulup daha sonra hidrolik preste üç farklı basınçta (160, 200, 320 kg/cm2) materyal briketlenmiştir. İyi bir briketin elde edilebilmesi için en uygun sıcaklık, nem ve basınç miktarları saptanmıştır. İki farklı kalıpta elde edilen briketlere ait parametrelerin istatistiksel analiz sonuçlarına göre, silindirik kalıpta iyi bir briket şekli elde edebilmek için nem oranının ( %7-%10 ) arasında, basınç miktarının ( 320 kg/cm2 ) ve sıcaklık miktarının ( 85-105 °C ) olması gerektiği saptanmıştır. Kare kalıpta ise, iyi bir briket şekli elde edebilmek için nem oranının (%10), basınç miktarının (320 kg/cm2) ve sıcaklığında (85-105 °C) arasında olması gerektiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT POSSIBILITIES OF BRIQUETTING SODA WEED TO BE USED AS BIOMASS FUEL SEYÎDBEKİRO?LU, Nesim Msc, Farm Machinery Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan YUMAK June 2001, 27 Pages Traditional fuel sources in the world has been decreasing and there is a definite need to produce and utilize alternative fuels such as biomass materials. In this study, briquetting conditions of soda weed which grows in salty soils with soda were researched. Soda weeds were first processed in a domestic tresher, then crushed and ground in a hammer mill. Weed materials with humidities at three levels (7%, 10%, and 13%) were prepared in the lab. Two different molds were produced and electrical heaters and isolators were mounted around the molds. Weed materials were filled in the molds and compressed with a preheated piston at a hydraulic press at three pressure levels of 160, 200, and 300 kgf/cm. Optimum temperature, moisture rate, and pressure values were determined to produce good quality briquettes. Results of a statistical analysis of parameters related to briquettes from two different molds indicated that moisture rates of 7-10%, pressure of 320 kgf/cm2, and temperatures of 85-105 °C were suitable for briquetting in cylindrical molds. Similarly, moisture rate of 10%, pressure of 320 kgf/cm2, and temperatures of 85- 105 °C were suitable for square molds.