Van koşullarında yetiştirilen kumdarı (panicum miliaceum L.) bitkisinde azot dozları ile bitki sıklıklarının verim ve verim unsurları üzerine etkisi ve ikinci ürün olarak önemi
The Effects of nitrogen doses and plant density on yield and yield components and the growth of proso millet (panicum miliaceum L.) as a second crop in Van ecological condition
  1. Tez No: 105714
  2. Yazar: CANAN BOZBAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kumdan, bitki sıklığı, azot dozu, Proso millet, nitrogen doses, planting.density m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZET VAN KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN KUMDARI (Panicum miliaceum L.) BİTKİSİNDE AZOT DOZLARI BİTKİ SIKLIĞININ VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ VE İKİNCİ ÜRÜN ÖNEMİ BOZBAY Canan Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı TezDanışmanı: Yrd.Doç. Dr. Ömer TERZİOĞLU Ocak 2001, 30 sayfa Bü çalışma; Van Ziraat Meslek Lisesi arazisinde yürütülmüştür. Deneme uygun azot dozu ve bitki sıklığı kullanarak Kumdar'nın ikinci ürün olarak yetiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Deneme Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede 3 azot dozu (0,6,12 kg/da) ve 4 bitki sıklığı (300,400,500,600 bitki/m2) ile yürütülmüştür. Deneme sonucunda, Van koşullarında Kumdan bitkisi ikinci ürün olarak yetiştirildiğinde 6 kg/da azotlu gübre verilerek 148.33 kg/da tohum verimi 2004.83 kg/da yeşil ot ve 553.66 kg/da kuru ot alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF NİTROJEN DOZES AND PLANT DENSITY ON YIELD AND YIELD COMPONENTS AND THE GROWTH OF PROSO MILLET (Panicum miliaceum L.) AS A SECOND CROP İN VAN ECOLOGICAL CUNDITION BOZBAY, Canan Msc, Field Crops Supervisor: Ass. Prof. Dn Ömer TERZÎO?LU January 2001, 30 pages This study was conducted in at the field of agricultural high school. The objective of this experiment was to determine growing possbilities of Proso millet as second crop by applyin pruepur nitrogen doses and planting density. The experiment was split plots with tree replication, in this study three levels of nitrojen (0,6,12 kg/da) and four plant densities (300,400,500,600 plant/m2 )were applied. When Proso millet is grown as second crop in Van conditions, 148.3 kg/da seed yield, 2004.8 kg/da green herbage yield and 533.6 kg/da hay yield were found with 6 kg/da nitrogen dose.