Farklı tip ot biçme makinalarının biçme kaliteleri ve iş kapasitelerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 105723
  2. Yazar: İBRAHİM ARAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN YUMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ot biçme, ot biçme makinalan, biçme kaitesi, Hay harvesting, mowers, hay harvesting quality. m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 26
Özet
ÖZET FARKLI TİP OT BİÇME MAKİNALARININ BİÇME KALİTELERİ VE İŞ KAPASİTELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ARAÇ, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makmalan Anabilim Dalı Tez Danışmam: Doç. Dr. Hasan YUMAK Şubat 2001, 16 sayfa Bu araştırmada, ot hasadında kullanılan farklı tip ot biçme makinalarrmn yonca, korunga ve çayır otu biçilmesindeki iş kapasiteleri ve hasat kaliteleri saptanmıştır. Bu amaçla, kendi yürür parmaklı tip ot biçme makinası, tamburlu tip ot biçme makinası ve traktörle çalıştırılan parmaklı tip ot biçme makinası denemeye alınmıştır. Bu makinalar, üç farklı ilerleme hızında, üç ayrı yem bitkisinin biçilmesinde kullanılacak biçimde faktöriyel yapıda bir seri deneme yapılmıştır. Denemeler boyunca ilerleme hızlan, anız yükseklikleri ve namlu yapışma ait veriler kaydedilmiştir. Her bir deneme parselinde biçim kalitesinde ölçüt olarak anız yüksekliği ortalamaları ve varyanslan dikkate alınmışür. Ayrıca teorik iş kapasiteleri de hesaplanmıştır. Ot biçme mekinalan, hasat kaliteleri yönünden karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak farklı oldukları bulunmuştur. Ancak aynı makinanın hızlan arasındaki fark, yonca hasadında önemsiz çıkarken, korunga ve çayır otu biçilmesinde üçüncü hızlara oranla fark olduğu ve daha uzun anız kaldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH ON COMPARISON OF DIFFERENT TYPE MOWERS' PERFORMANCES ARAÇ, Ibrahim Msc, Farm Machinery Department Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan YUMAK February 2001, 16 pages Different types of mowers used in hay harvest were comparatively tested to determine work rate and harvest quality of alfalfa, sainfoin and meadow grass in this present study. Self-propelled finger bar mower, tractor pto driven finger bar mower, and drum-type mower were tested in trials. Experiments were conducted in accordance with factorial desing in which three forward speeds and three forage crops were taken account as factors. Data related actual forward speeds, stubble height, windrow pattern were recorded during the experiments. Height and evenness of stubble were evaluated as harvest quality in each plot. Theorical work rates of the mowers were also determined. Mowers were to be found different from each other statistically according to harvest quality. Differences among forward speeds were not significant statistically in harvesting alfalfa. However, third speed of the mowers was found to be different from other speeds in both sainfoin and meadow grass harvesting.