Van yöresinde patates dikim alanlarında görülen erken yanıklık hastalığı etmeni ' alternaria solani' (Elle and S.Martin) sor.'nin yaygınlığı ve bu etmene karşı bazı patates çeşitlerinin reaksiyonları
Prevalence of pathogen of early blight disease (alternaria solani (Elle and S. Martin) sor.) in Van province and reactions of some potato varieties against this pathogen
  1. Tez No: 105724
  2. Yazar: REMZİ LEVENT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, Alternaria solanı, yaygınlık, çeşit reaksiyonları, Potato, Alternaria solanı, prevalence, variety reactions m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET VAN YÖRESİNDE PATATES DİKİM ALANLARINDA GÖRÜLEN ERKEN YANIKLIK HASTALIĞI ETMENİ“Alternaria solanı”(Elle and S- Martin) Sor.' NİN YAYGINLIĞI VE BU ETMENE KARŞI BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN REAKSİYONLARI LEVENT, Remzi Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Semra DEMİR Ağustos 2001, 27 sayfa Bu çalışmada 1999 ve 2000 yıllarında patates yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Erciş, Muradiye ve Gevaş ilçelerindeki patateslerde Alternaria solanf nin yaygınlığı ve bazı patates çeşitlerinin bu hastalığa karşı reaksiyonları tespit edilmiştir. Hastalığın bu ilçelerdeki oranı, sırasıyla 1999 yılında; % 26.4, % 55.2,% 70.0 ve 2000 yılında ise; % 45.4, % 66.6 ve % 65.1 olarak belirlenmiştir. Tesadüf parselleri deneme desenine göre beş tekrarlamak olarak kurulan saksı denemesinde, hastalığa reaksiyonu araştırılan çeşitlerden; Caspar ve Pasinler 92 duyarlı, Granola ve Marfona orta duyarlı, Resy az dayanıklı ve Agria da orta dayanıklı çeşitler olarak saptanmıştır
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREVALENCE OF PATHOGEN OF EARLY BLIGHT DISEASE ÇUtemaria solanı (Elle and S. Martin) Sor) IN VAN PROVINCE AND REACTIONS OF SOME POTATO VARIETIES AGAINST THIS PATHOGEN LEVENT, Remzi Msc, Plant Protection Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Semra DEMİR August 2001, 27 pages In this study, it was determined the prevalence of Alternaria solanı and reactions of potato varieties against this disease in intensive growing areas in Erciş, Muradiye and Gevaş provinces in 1999 and 2000 years. It was determined ratio of disease in 1999 and 2000 as 26.4 %, 55.2 % 70.0 % and 45.4 %, 66.6 %, 65.1 % respectively. It was established the sensitive varieties are Caspar and Pasinler 92; the middle sensitive varieties are the Granola and Marfona; the less resistance variety is Resy and the middle resistance variety is Agria, at the flower-pot study according to the randomised plot and five replication trials.