Pamuk sapı hasat sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of cotton stalk harvesting systems
  1. Tez No: 112706
  2. Yazar: YUSUF İPEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. ÜNAL EVCİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk sapı, pamuk sapı hasadı, bitkisel artıklar, Cotton stalk, Cotton stalk harvest, Plant residue
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
ÖZET PAMUK SAPI HASAT SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI İPEK, Yusuf Doktora Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Ünal EVCİM Ekim 2001, 233 sayfa Halihazırda lifinden ve çiğidinden yararlandığımız pamuğun sapları da kağıt (selüloz), yakıt ve yonga levha sanayisi için önemli bir hammadde niteliği taşımaktadır. GAP 'la (Güney Doğu Anadolu projesi) birlikte yıllık pamuk sapı üretim miktarmızın 3,45-9,2 milyon ton arasında değişeceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde, bu önemli yan üründen yararlanma, yalnızca sapların parçalanarak toprağa karıştırılması şeklinde olup, adı geçen sektörler bazında ise henüz değerlendirme şansı bulamamıştır. Bu araştırmayla amaçlanan, pamuk tarımında hasat sonrası tarlada kalan pamuk saplarının hasadından, toplanmasına ve taşınmasına kadar bir dizi ardışık işlemlerden oluşan farklı hasat sistemlerini deneyerek bunların yapılabilirliği ile pratikliğini araştırmak, ardından bu sistemleri performans, enerji gereksinimi ve maliyet yönüyle karşılaştırmalı analizlerini yaparak en uygun hasat sistem/sistemlerini belirlemektir. Sonuçta, pamuk sapı hasadında kullanılabilecek en uygun hasat sistem/sistemlerinin belirlenmesiyle, ülkemizde doğrudan değerlendirme ala nı olmayan bu önemli potansiyelin değerlendirmeye sunulması noktasında önemli bir adım aşılacaktır.n Söz konusu bu araştırmada, farklı alet ve makinaların kullanılmasıyla sekiz değişik pamuk sapı hasat sistemi oluşturulmuştur. Bunlar; 1- Sistem: Pamuk Sapı Sökme Makinası + Yıldız Çarklı Universal Yan Tırmık + Silindirik Balya Makinası + Ön Yükleyici + Tarım Arabası, 2- Sistem: Pamuk Sapı Sökme Makinası + Yıldız Çarklı Üniversal Yan Tırmık + Klasik (Prizmatik) Balya Makinası + Tarım Arabası, 3- Sistem: Yer Fıstığı Sökme Makinası + Yıldız Çarklı Üniversal Yan Tırmık + Silindirik Balya Makinası + Ön Yükleyici + Tarım Arabası, 4- Sistem: Yer Fıstığı Sökme Makinası + Yıldız Çarklı Üniversal Yan Tırmık + Klasik (Prizmatik) Balya Makinası + Tarım Arabası, 5- Sistem: Tamburlu Tip Ot Biçme Makinası + Yıldız Çarklı Universal Yan Tırmık + Silindirik Balya Makinası + Ön Yükleyici + Tarım Arabası, 6- Sistem: Tamburlu Tip Ot Biçme Makinası + Yıldız Çarklı Universal Yan Tırmık + Klasik (Prizmatik) Balya Makinası + Tarım Arabası, 7- Sistem: Sap Keser + Yıldız Çarklı Üniversal Yan Tırmık + Silindirik Balya Makinası + Ön Yükleyici + Tarım Arabası, 8- Sistem: Sap Keser + Yıldız Çarklı Üniversal Yan Tırmık + Klasik (Prizmatik) Balya Makinası + Tarım Arabası'dır. Araştırma sonucunda en yüksek alan iş başarısı ile en düşük birim alan enerji tüketimi ve birim alan masrafının 8. sistemde oluştuğu görülmüştür. Söz konusu sonuçlara göre bu sistemde alan iş başarısı; 0,294 ha/h, toplam enerji tüketimi; 1301,74 MJ/ha ve masraf ise 12831,7 TL/ha olarak tespit edilmiştir. Ancak, sap hasadında sap keserinm kullanılması nedeniyle bu sistemdeki tarla temizliği başarı oranı %62, kütle iş başarısı ise 2480 kg/ha (kuru sap verimi) olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın, fıstık sökme makinası ile tarladaki pamuk saplanın tamamının sökülerek hasat edilmesi sonucu bu hasat makinasının kullanıldığı 4. sistemde en yüksek kütle iş başarısı (3970 kg/ha) elde edilmiştir. Bu sistemde kütle iş başarısının yüksek çıkması birim ürün toplam enerji tüketimi ile birim ürün hasat maliyetini en düşük değerde çıkarmıştır. Buna göre 4. sistemde kaydedilen birim ürün toplam enerji tüketimi 0,487 MJ/kg, masraf ise 7746 TL/kg olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, pamuk tarımında hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarının kökleriyle birlikte sökülerek tarla temizliğinde %100'lük başarı sağlanması, kütle iş başarısının yüksek olması, birim ürün toplam enerji tüketimi ile birim ürün masrafının düşük çıkması nedenlerinden dolayı, oluşturulan sistemler içinde en avantajlı pamuk sapı hasat sistem zincirinin 4. sistem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT COMPARISON OF COTTON STALK HARVESTING SYSTEMS İPEK, Yusuf Ph. D. Thesis in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. H. Ünal EVCİM October 2001, 233 Pages Beside taking advantage of the cotton in fiber and seed production, cotton stalks are also important raw material for paper (cellulose), fuel and wood slab industries. Cotton stalk yield is approximated around 3.45-9.2 million ton/year with GAP (Southern Anatolian Project). In our country, this important side product is used only for such a way that chopped cotton stalks are incorporated with soil, unfortunately, this side product had found no chance to be used in mentioned industries yet. The objective of this study was to investigate the performance and practicity of different harvesting systems of cotton stalks left in field from the consecutive processes of harvesting, picking and transporting the stalks, following this, find out the most convenient harvesting system or systems by cross analyzing the performance, energy requirements and cost of the systems. Finally, by determining the most convenient harvesting systems, it would be reached a big important step for using an important potential which is not used directly in our country. In this research, eight different systems were established for cotton stalk harvesting as follows;1. Cotton Stalk Puller + Universal Finger-Wheel Rake + Cylindrical Baler + Front Loader + Trailer 2. Cotton Stalk Puller + Universal Finger - Wheel Rake + Classic Baler + Trailer 3. Peanut Harvester + Universal Finger-Wheel Rake + Cylindrical Baler + Front Loader + Trailer 4. Peanut Harvester + Universal Finger - Wheel Rake + Classic Baler + Trailer 5. Drum Mower + Universal Finger-Wheel Rake + Cylindrical Baler + Front Loader + Trailer 6. Drum Mower + Universal Finger - Wheel Rake + Classic Baler + Trailer 7. Stalk Cutter + Universal Finger-Wheel Rake + Cylindrical Baler + Front Loader + Trailer 8. Stalk Cutter + Universal Finger - Wheel Rake + Classic Baler + Trailer According to the results, the highest field work rate, the lowest unit field energy consumption, and cost were found is system 8. In this system, field work rate, total energy consumption, and cost were 0.294 ha/ha, 1301.74 MJ/ ha, and 12831.7 TL/ha respectively. But, field cleaning work rate was 62% and yield was 2480 kg/ha (dry stalk yield) due to use of stalk cutter for harvesting in this system. On the contrary of this, the highest yield (3970 kg/ha) was obtained from the system 4 in which peanut harvester was used and all of the cotton stalks were harvested with this machine. This high yield resulted in the lowest unit total energy consumption and cost. So, the unitVI total energy consumption and cost were found in system 4 as 0.487 MJ/kg and 7746 TL/kg respectively. According to the results, the system 4. was chosen as the most advantage system among the other systems since it has 100% effectiveness for cleaning the field from the cotton stalks left in the field after harvest by pulling them out with their roots on, high yield, low unit total energy consumption and cost.