Van koşullarında ıspanak yetiştiriciliği için uygun ekim zamanı ve çeşitlerinin belirlenmesi
Determination of the suitable variety and planting date for spinach grows in Van conditions
- Tez No: 105729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ispanak, Ekim Zamanı, Çeşit, Spinach, Planting times, Variety. m
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET VAN KOŞULLARINDA ISPANAK YETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN UYGUN EKİM ZAMANI VE ÇEŞİTLERİN BELİRLENMESİ GÖRGÜN, Yasemin Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Önder TÜRKMEN Eylül 2001, 25 sayfa Van koşullarında ıspanak yetiştiriciliği için uygun ekim zamanı ve çeşitleri belirlemek amacıyla 15 Ekim 1999-18 Haziran 2000 tarihleri arasında yürütülen bu çalışmada; Sonbahar ekimi ve ilkbahar hasadı için 15 Ekim, 1 Kasım ve 15 Kasım 1999 tarihleri, İlkbahar ekimi ve hasadı için 20 Mart, 31 Mart, 15 Nisan ve 1 Mayıs 2000 tarihleri olmak üzere yedi farklı ekim zamanı uygulanmıştır. Bu farklı ekim zamanlarında Meridyen ve Spinoza standart ıspanak çeşitlerine ait tohumların ekimleri, Faktöriyel Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Deneme sonucunda, tohum ekim zamanlan içerisinde en yüksek toplam verim, ortalama 4005 kg/da ile 15 Ekim tohum ekim zamanından elde edilmiştir. Çeşitler bazında ise, en yüksek toplam verim ortalama 2136 kg/da ile Spinoza çeşidinden alınmıştır. Sonbahar ekimi ve İlkbahar hasadı yetiştiriciliği için; 15 Ekim tohum ekim zamanı ile Spinoza çeşidi (4540 kg/da), İlkbahar ekimi ve hasadı yetiştiriciliği için; 3 1 Mart tohum ekim zamanı ile yine Spinoza çeşidi (2283 kg/da) uygun bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THE SUITABLE VARIETY AND PLANTING DATE FOR SPINACH GROWS IN VAN CONDITIONS GÖRGÜN, Yasemin Msc, Horticultural Science Supervisor: Asst. Prof.Dr. Önder TÜRKMEN September 2001, 25 pages In order to determine the varieties and the appropriate planting times of spinach growing in conditions of Van, a study was carried out between 1 5 th of October 1999 and 18 th of June 2000. For autumn sowing and Spring harvest and 7 different planting times, (15 th October the first of November and 15 th of November and for Spring seasons, harvesting and planting time, 20 of March, 15 th of April, 01 th of May) were studied. In these different planting times, Meridyen and Spinoza varieties were tested in the factorial etperimental design with three replications. At the result of the trial, the most productive planting date is 15 th of October by average 4005 kg and the most productive variety is Spinoza by average 2136 kg. Sowing dates for the variety of Spinoza are most suitable at October 15 th in fall and March 31 st in Spring.