Van-Erciş ekolojik koşullarında farklı azot dozları ve sıra üzeri mesafelerinin concorde patates (solanum tuberosum L.) çeşidinde verim ve kalite unsurları üzerine etkisi
The Effect of different nitrogenous doses and within rows on yield and quality character of potato (solanum tuberosum L.) in Van ecological conditions
- Tez No: 105728
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, sıra üzeri mesafeleri, azot dozları, Potato, within rows, nitrogen doses. m
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET VAN-ERCİŞ EKOLOJİK KOŞULLARINDA FARKLI AZOT DOZLARI VE SIRA ÜZERİ MESAFELERİNİN CONCORDE PATATES (Solatium tuberosum L) ÇEŞİDİNDE VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİSİ AYDIN, ROveyde Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bünyamin YILDIRIM Ocak 2001, 42 sayfa Bu çalışmada, Van-Erciş ekolojik koşullarında Concorde patates çeşidinde dört farklı azot dozu (0, 5, 10, 15 kg/da) ve üç farklı sıra üzeri (40, 50, 60 cm) mesafe uygulanarak patates için en uygun azotlu gübre dozu ve sıra üzeri mesafesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme 1999 yılında Van'ın Erciş ilçesinde üretici tarlasında şansa bağlı bloklarda faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü, 36 parsel olarak kurulmuştur. Çalışmada kullanılan, Concorde patates çeşidinde farklı sıra üzeri mesafeleri ve azot dozlarının, bitki boyu, ana sap sayısı, ocak basma ortalama yumru sayısı, ortalama yumru ağırlığı, ocak basma yumru verimi, toplam yumru verimi, nişasta oranı, yumru özgül ağırlığı ve kuru madde üzerine olan etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve toplam yumru verimine sıra üzeri mesafeleri ve azot dozlarının etkisi çok önemli bulunmuştur. En yüksek yumru verimi 1921.4 kg/da ile 50 cm sıra üzeri mesafesinde 15 kg/da azot dozu uygulanan parsellerden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT NITRONENOUS DOSES AND WITHIN ROWS ON YIELD AND QUALITY CHARACTER OF POTATO (Solatium tuberosum L.) IN VAN EKOLOGICAL CONDITIONS. AYDIN, Rüveyde M. Sc. Field Crops Advisor: Asst. Prof. Dr. Bünyamin YILDIRIM Jenuary 2001, 42 pages In this study, it has been aimed to find the most suitable nitrogenous fertilizer dose and within rows for potato by practising four different kinds of nitrogen doses (0, 5, 10, 15 kg/da NH3) and three different kinds of within rows (40, 50, 60 cm) in Concorde potato in Van-Erciş ecological conditions. The experimental desing was factorial rando mised block with three replication. Effects of the within rows and nitrogen doses in Concorde kind potato on plant height, number of main stems, average round of potato for a potato-well, the average weight of round of potato, the average gain of round of potato, the total potato gain, the proportion of starch, the specific weight of the round of potato and dry material have been researched. The findings have been evaluated and the effect of within rows and nitrogen doses on the total round of potato gain has been found very important. 50 cm within rows and 15 kg nitrogen dose caused highest potato yield (1921.4 kg/da).