N- (sübstitüe) benzil amin esaslı bazı schiff bazlarınının ve çeşitli metal komplekslerinin termogravimetri ile bozunma kinetiğinin araştırılması
  1. Tez No: 105734
  2. Yazar: SERVET AYTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEKİ YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Termogravimetri (TG), Diferansiyel Termal Analiz(DTA), Isısal Bozunma Kinetiği, Şelat Kompleksler, Schiff Bazları
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET N-(SÜBSTİTÜE) BENZİL AMİN ESASLI BAZI SCHIFF BAZLARIN VE ÇEŞİTLİ METAL KOMPLEKSLERİNİN TERMOGRAVİMETRİ İLE BOZUNMA KİNETİĞİNİN ARAŞTIRILMASI AYTEKİN, Servet Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doc.Dr. Zeki YALÇINKAYA Mayıs 2001, 112 sayfa Bu çalışmada N-(3,5-di-tert butil-4-hidroksi fenil)- salisil aidimin Schiff bazının çeşitli türevleri ile ve bunların bazı geçiş metalleri ( Cu(II), Ni(II), Co(II), Zn(II) ve VO(II) ) ile yaptığı komplekslerin ısısal bozunma kinetiği izotermal olmayan deney koşullan altında termogravimetri yöntemi ile araştırıldı. Bozunma kinetiği çalışmalarında önemli yer tutan ve literatürde integral, diferansiyel ve fark diferansiyel olarak söz edilen termogravimetrik yöntemlerden, söz konusu analizler için Freeman-CarrolPun yöntemi seçildi. Tüm hesaplamalar, termogravimetrik eğrilerinden yararlanarak kinetik parametreleri Freeman-Carroll yöntemine göre bulmak için, EXCEL Paket Programı ile yapıldı ve bu çalışmada yer alan tüm grafikler de aynı paket programıyla çizildi. Bu yöntemler kullanılarak söz konusu maddelere ait termogravimetrik bozunma eğrilerinden, bozunmaya ilişkin kinetik parametreler ( aktivasyon enerjisi E, aktivasyon entropisi AS, frekans faktörü A, ve reaksiyon mertebesi n ) tayın edildi. Ayrıca bir kinetik dengeleme etkisi gözlendi ve tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATING OF THERMAL DECOMPOSITION KINETICS OF N- (SUBSTITUTE) BENZYL AMİN BASED OF SOME SCHİFF BASES AND THEIR DIFFERENT METAL COMPLEXES BY TERMOGRAVIMATRY AYTEKİN, Servet Msc, Chemistry Science Supervisor: Assist. Prof.Dr. Zeki YALÇINKAYA May 2001, 112 pages İn this work, thermal decomposition kinetics of the derivatives of the N(3,5-di-tert-butyl-4-hydroxy phenyl) salicyl aldimines Schiff base and their Cu(II), Ni(II), Co(II), Zn(II) and VO(II) complexes were studied by thermogravimetri(TG) under non-isothermal experimental conditions. İn studying the decomposition kinetics, it was considered worthwhile, to try integral, differential and difference-diferential methods mentioned in the literature. Freeman-Carroll method was chosen for the analyses of the data. All the calculations were made with EXCEL packet program for method of deriving kinetic parametefrom TG curves, and all the graphs in this work were drawn by EXCEL packet program also. From the Tg curves apparent kinetic parameters (activaton energy E, activation entropy AS, frequency factor A, and reaction order n ) were determined by using the methods. İn addition a kinetic compensation effect was observed and discussed. Key Words : Thermogravimetry(Tg), Differantal Thermal Analyses(Dta), Thermal Decomposition Kinetics, Schiff Bases, Chelat Complexes. m