Balık yumurta ve larvalarının Sinop yarımadası'nda mevsimsel olarak dağılımı
Seasonal distribution of fish eggs and larvae in the Sinop peninsula, of Black Sea
  1. Tez No: 105752
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN SATILMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP BİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Karadeniz, Sinop Yarımadası, Balık yumurta ve larvası, Mevsimsel Dağılım, İhtiyoplankton, Central Black Sea, Sinop Peninsula, Fish eggs and larvae, Seasonal distribution, Ichthyoplankton
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
m BALIK YUMURTA VE LARVALARININ SİNOP YARIMADASI'NDA MEVSİMSEL OLARAK DAĞILIMI ÖZET Bu çalışma Orta Karadeniz'in Sinop Yarımadası civarında bulunan balık yumurta ve larvalarının mevsimsel dağılımlarım belirlemek amacıyla kuzey-güney yönünde uzanan bir hat boyunca seçilen iki istasyonda (B ve D) vertikal ve horizontal çekimler yapılarak yürütülmüştür. Örneklemeler Ocak 1999-Kasım 2000 tarihleri arasında 15'er günlük aralıklarla gerçeMeştirilmiştir. Ayrıca su sıcaklığı, tuzluluk, pH, konduktivite ve bulanıklık değerleri ve jelimsi organizmalar da değerlendirilerek balık yumurta ve larvalarıyla olan ilişkileri incelenmiştir. Toplam 23 balık türüne ait yumurta ve larva tespit edilmiştir. Türler genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla bulunmuştur. Bu mevsimlerde özellikle hamsi (Engraulis encrasicolus) yumurtalarının (%87) ve kaya balığı (Gobius sp.) larvalarının (%35) yoğun olduğu gözlenmiştir. Mayıs ayı itibariyle de Mullus barbatus, Solea lascaris, Trachurus mediterraneus, Ctenolabrus sp., horozbinalar ve kaya balıklarına ait yumurta ve larvalara rastlanırken, çaça {Sprattus sprattus) balığına ait ihtiyoplankton örneklerine ise daha ziyade kış aylarında rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
rv SEASONAL DISTRIBUTION OF FISH EGGS AND LARVAE IN THE SİNOP PENINSULA, OF BLACK SEA ABSTRACT This study involves the biochemical measurement of Sinop Peninsula of the central Black Sea to determine the seasonal distribution offish eggs and larvae. At two stations (B and D) along an offshore section, vertical and horizontal sampling were carried out at 15 days intervals between January 1999-November 2000. Water temperature, salinity, pH, conductivity and turbidity were measured and jellyfish were also sampled to study the relation in fish eggs and larvae. A total of 23 fish eggs and larvae was distinguished. All species were mainly found in spring and summer. Of the established species the anchovy (Egraulis encrasicolus) eggs were abundant (%87) and Gobius sp. larvae (%35) the other abundant species in sampling period. Of the species Mullus barbatus, Solea lascaris, Trachurus mediterraneus, Ctenolabrus sp., horozbina ve goby eggs and larvae were found in May and Agust. Whereas sprat {Sprattus sprattus) eggs and larvae were found in winter.