Ladik gölü (Ladik-Samsun-Türkiye) fitoplanktonu ve kıyı bölgesi algleri üzerinde bir araştırma
An Investigation on phytoplankton and algae of coast of lake Ladik (Ladik-Samsun-Turkey)
- Tez No: 105751
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÖNÜLOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ladik Gölü, alg florası, fitoplankton, epifitik, epilitik, mevsimsel değişim, Lake Ladik, algal flora, phytoplankton, epiphytic, epilitic, seasonal variation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
IV LADİK GOLÜ (LADIK-SAMSUN-TURKIYE) FTTOPLANKTONU VE KIYI BÖLGESİ ALGLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Ladik Gölü alg florası (fitoplankton ve kıyı) ve mevsimsel değişimi Haziran 2000 - Mayıs 2001 tarihleri arasında 4 istasyonda incelenmiş olup bu inceleme Ladik gölünde yapılan ilk çalışmayı teşkil etmektedir. Alg florasında Bacillariophyta'dan 102, Chlorophyta'dan 72, Euglenophyta'dan 36, Cyanophyta'dan 1 1, Cryptophyta'dan 2 ve 1 tanesi de Dinophyta'dan olmak üzere toplam 224 takson tespit edimiştir. Fitoplankton, epilitik ve epifitik kommünitelerinde Bacillariophyta toplam tür sayısının % 46'sını oluşturarak dominant, Chlorophyta üyeleri ise subdominant olmuştur. Bacillariophyta divizyosunun sentrik diyatomelerinden Cyclotella ocellata ve Melosira distorts her üç kommünitede en bol bulunan türler iken, pennat diyatomelerinden Cymbella affinis, Licmophora gracilis var. anglica, Navicula cryptocephala, N. cryptocephala var. veneta, Nitzschia fonticola var. romona ve Synedra ulna türleri sadece bentik alg florasında yaygın bulunan organizmalar olmuşlardır. Euglenophyta'dan Trachelomonas hispida ve T. volvocina var. punctata, Cryptophyta'dan Cryptomonas ovata her üç kommünitede de yaygın bulunurken, Chlorophyta'dan Pediastrum spp. ile Scenedesmus spp. ve Cyanophyta'dan Chroococcus minor sadece fitoplanktonda bol bulunan türler olmuşlardır. Fitoplanktonda Aralık, Kasım, Şubat ve Mayıs aylarında, bentik alglerde ise Ağustos, Kasım, Nisan ve Mayıs aylarında toplam organizma sayısında artışlar olmuştur. İstasyonlar arasında mevsimsel değişim ve vertikal dağılış bakımından bariz bir farklılık görülmemiştir. Ladik Gölü içerdiği fitoplankton tipi, morfometrik yapısı, verimlilik yönü ve diğer özellikleriyle ötrof göller grubuna girmektedir.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION ON PHYTOPLANKTON AND ALGAE OF COAST OF LAKE LADİK (LADİK-SAMSUN-TURKEY) ABSTRACT In this first study on Lake Ladik, algal flora (phytoplankton and litoral) of Lake Ladik and its seasonal variation were studied between June 2000 and May 2001. 102 of total 224 taxa were identified in algal flora belong to the divisio of Bacillariophyta, 72 to Chlorophyta, 36 to Euglenophyta, 11 to Cyanophyta, 2 to Cryptophyta and 1 to Dinophyta. Bacillariophyta was dominant involving 46 % of total species numbers, Chlorophyta members were subdominant in the phytoplankton, epilitic and epiphytic communities. While centric diatoms Cyclotella ocellata and Melosira distans were the most abundant species in these three communities, pennat diatomes Cymbella affinis, Licmophora gracilis var. anglica, Navicula cryptocephala, N. cryptocephala var. veneta, Nitzschia fonticola var. romana and Synedra ulna belong to Bacillariophyta have become common species on benthic algal flora. While Trachelomonas hispida and T. volvocina var. punctata (Euglenophyta), Cryptomonas ovata (Crytophyta) were common in these three communities, Pediastrum spp. and Scenedesmus spp. (Chlorophyta) and Chroococcus minor (Cyanophyta) were the most abundant species in phytoplankton. There was no significant difference between stations by means of seasonal variation and vertical distribution. The total numbers of organism in phytoplankton increased in December, November, February and May. Besides the algae on benthic zone increased in August, November, April and May. Lake Ladik was an eutrofic lake beacause of the variety of phytoplankton, morphometric structure, level of productivity and the other characteries.