Çarşamba Ovasında yapılan hibrit mısır yetiştiriciliğinde değişik toprak işleme ve ekim zamanı şartlarında en uygun yabancı ot kontrol metodunun tespiti üzerine bir araştırma
A Study onto determination the most useful weed control method under different tillage and planting time conditions on hybrid corn production in Çarşamba Plain
- Tez No: 105765
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜLÜMSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çarşamba Ovası, Hibrit mısır, Toprak işleme, Sürümsüz ekim, Ekim zamanı, Yabancı ot, Ekonomik analiz, Çarşamba Plain, Hybrid corn, Tillage, No-till, Sowing time, Weed, Economic analyse
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
ÇARŞAMBA OVASINDA YAPILAN HİBRİT MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİNDE DEĞİŞİK TOPRAK İŞLEME VE EKİM ZAMANI ŞARTLARINDA EN UYGUN YABANCI OT KONTROL METODUNUN TESPİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÖZET Bu çalışma Çarşamba Ovasında mısır yetiştiriciliğinde değişik toprak işleme ve ekim zamanlarında en uygun ve ekonomik yabancı ot kontrol metodunu tespit etmek amacı ile 1998-1999 yıllarında, bölünen-bölünmüş parseller (split-split plot) deneme deseninde dört tekrarlamalı olarak Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde yürütülmüştür. Geleneksel toprak işleme ve toprak işlemesiz ekimin, tohum yatağı hazırlama metotları olarak ele alındığı çalışmada ekim zamanı olarak erken ekim ve geç ekim olmak üzere iki seviye ele alınmıştır. Geleneksel toprak işleme erken ekim, toprak işlemesiz erken ekim, geleneksel toprak işlemeli geç ekim ve toprak işlemesiz geç ekim olmak üzere elde edilen bu dört değişik kombinasyon üzerinde altı yabancı ot kontrol metodu, yabancı otlar üzerinde etkinlik ve ekonomiklik bakımından test edilmişlerdir. Yabancı ot kontrol metotları elle, makine ile ve herbisit ile kontrol ve bunların kombinasyonlarından oluşmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre en yüksek tane verimi, geleneksel toprak işleme + erken ekim + el çapası ile yabancı ot kontrolü yapılan parsellerden alınırken en yüksek marjinal kar oranı da sürümsüz ekim + erken ekim + herbisit parsellerinden elde edilmişlerdir. Araştırma sonucunda bu metot tavsiye edilirken bu metotla üretilen mısırda azotlu gübreleme ve kışlık kapama bitki uygulaması konularında araştırma yapılması da önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON TO DETERMINATION THE MOST USEFUL WEED CONTROL METHOD UNDER DIFFERENT TILLAGE AND PLANTING TIME CONDITIONS ON HYBRID CORN PRODUCTION IN ÇARŞAMBA PLAIN ABSTRACT This study was held for establishing the most suitable and economic weed control method in corn productioon under different tillage and planting time conditions in Çarşamba Plain in The Black Sea Agricultural Research Institute during 1998 - 1999. The experimental design was split-split plot with four replications. The six weed control methods that contains weeding by hoe, machine control, herbicide and their combinations were checked on the four production practices as conventional tillage + early planting, no-till + early planting, conventional tillage + late planting, and no-till + late planting. The weed control effect and the economic importance were tested. The result showed that while highest grain yield obtained from conventional tillage + early planting + hoeing, the most economic application was no-till + early planting + herbicide. The most economic application was recommended to corn producers. At the end of the study the decision has been made that further research needed on nitrogen application and winter cover crop on this method.