Samsun ili sebze seralarında kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığının yayılışının, yoğunluğunun ve hastalığa neden olan etmenlerin belirlenmesi
Determination of the incidence and severity of the root-rot and wilt disease of vegetable crops grown in greenhouse in Samsun province and of the agents of the disease
- Tez No: 84402
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRSEL HATAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sera, sebze, kök çürüklüğü ve solgunluk, Fusarium spp, Rhizoctonia solanı, Pythium spp, Greenhouse, vegetable, root-rot and wilt, Fusarium spp, Rhizoctonia solani, Pythium spp
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
SAMSUN İLİ SEBZE SERALARINDA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ VE SOLGUNLUK HASTALIĞININ YAYILIŞININ, YOĞUNLUĞUNUN VE HASTALIĞA NEDEN OLAN ETMENLERİN BELİRLENMESİ ÖZET Samsun ilinde, özellikle Çarşamba ovasında yoğunluk kazanan seralarda yetiştirilen sebzelerde görülen kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığının yayılışını, yoğunluğunu ve hastalığa neden olan etmenleri belirlemek amacıyla, ilin toplam sera alanının % 1.3'ünü oluşturan 58 serada inceleme yapılmıştır. Araştırma sonucunda Samsun ili sebze seralarının % 93.1 'inin solgunluk hastalığıyla bulaşık olduğu ve hastalığın bitkilerde % 94.3 oranında yaygın olduğu saptanmış, hastalık şiddeti ise % 54.8 olarak belirlenmiştir. Solgunluk hastalığına yakalanmış bitkilerden yapılan izolasyonlardan, % 58.0 oranında Fusarium spp., % 26.2 oranında Rhizoctonia solanı, %11.6 oranında Pythium spp. ve düşük oranlarda olmak üzere Acremonium şpp., Phoma sp. ve Verticillium sp. elde edilmiştir. F. oxysporum, P. deliense, P. ultimum, P. HS-grup ve R. solanı izolatlarının virülensinin yüksek olduğu, diğer fungal izolatların ise virülensinin düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE INCIDENCE AND SEVERITY OF THE ROOT-ROT AND WILT DISEASE OF VEGETABLE CROPS GROWN IN GREENHOUSES IN SAMSUN PROVINCE AND OF THE AGENTS OF THE DISEASE ABSTRACT In order to determine the incidence and severity of wilt disease of vegetables grown in the greenhouses in Samsun province, mostly established in Çarşamba district, and to find out its possible agents; investigations were made in 58 greenhouses which consisted 1.3 % of the total greenhouse area of the province. The result of the study revealed that 93.1 % of the vegetable greenhouses were infested by wilt disease and its incidence and severity were found to be 94.3 % and 54.8 %, respectively. Isolations made from the infected plants yielded 58.0 % Fusarium spp., 26.2 % Rhizoctonia solanı, 11.6 % Pythium spp., and Phoma sp., Verticillium sp., Acremonium spp. in lower rates. It was determined that the virulence of F. oxysporum, P. deliense, P. ultimum, P. HS-grup and R. solanı isolates were high whereas that of other fungal isolates were lower.