Bulanık matemetiksel programlama ve bir uygulama
Fuzzy mathematical programming and an application
  1. Tez No: 105769
  2. Yazar: TALAT ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık küme, Üyelik fonksiyonu, Bulanık Matematiksel Programlama, Fuzzy Sets, Membership Functions, Fuzzy Mathematical Programming
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
BULANIK MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA VE BİR UYGULAMA ÖZET Bu çalışma, Beslenme Problemlerinde bu güne kadar yaygın şekilde kullanılan Doğrusal Programlama ve Hedef Programlama tekniklerine alternatif olarak, Bulanık Doğrusal Programlama ve Bulanık Hedef Programlama tekniklerinin de etkin olarak kullanılabileceğini göstermektedir. İlk bölümde konuya giriş yapılmış ve önceki çalışmalar ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Bulanık Kümeler, Bulanık Sayılar ve Üyelik Fonksiyonları ile ilgili tanımlamalar yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Bulanık Matematiksel Programlama teknikleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise gerçek veriler kullanılarak Bulanık Matematiksel Programlama tekniklerinin Beslenme Problemine uygulaması yapılmıştır. Bu tekniklerin sonuçları, Doğrusal Programlama ve Hedef Programlama tekniklerinin sonuçları ile de karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
FUZZY MATHEMATICAL PROGRAMMING AND AN APPLICATION ABSTRACT In this study, it has been shown that Fuzzy Linear Programming and Fuzzy Goal Programming can be effectively used instead of Linear Programming and Goal Programming which have been commonly used so far in Diet Problems. In the first chapter, an introduction and previous studies are given. In the second chapter, Fuzzy Sets, Fuzzy Numbers and Membership Functions are introduced. In the third chapter, Fuzzy Mathematical Programming techniques are examined in detail. In the fourth chapter, Fuzzy Mathemetical Programming techniques are applied to the real data which has been collected for the study of a Diet Problem. The results of these techniques are compared with the results of Linear Programming and Goal Programming techniques.