İmidazolin 3-oksitlerin bazı dipolarofillerle 1,3-Dipolar halka katılma reaksiyonlarının araştırılması
An Investigation of the 1,3- dipolar cycloaddition reactions of imidazoline 3-oxides with some dipolarophiles
  1. Tez No: 105784
  2. Yazar: FATMA TAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN ÖZEL GÜVEN, PROF. DR. NECDET COŞKUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmidazolin 3-oksit, 3-dipolar halka katılma reaksiyonları, metil isotiyosiyanat, akrilonitril, vinil asetat, stiren, (İS) yö-pinen, dimetil asetilendikarboksilat, Imidazoline 3-oxides, 3-dipolar cycloaddition, methyl isothiocyanate, acrylonitrile, vinyl acetate, styrene, (IS) /?-pinene, dimethyl acetylenedicarboxylate
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Doktora Tezi İMİDAZOLİN 3-OKSİTLERİN BAZI DİPOLAROFİLLERLE 1,3- DİPOLAR HALKAKATILMA REAKSİYONLARININ ARAŞTIRILMASI Fatma TAT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Özden ÖZEL GÜVEN Ortak Danışman: Prof. Dr. Necdet COŞKUN Şubat 2001, 121 sayfa. Bu çalışmada N-arü-Af iV-difenasilamin dioksimlerin tetrahidroimidazo[l,5- £][l,2,4]oksadiazol-2(l/f)-on ların sentezlerinde başlangıç maddesi olarak kullanılabilecekleri gösterilmiştir. Bu dioksimlerin arilizosiyanatlar beraberinde abnormal Beckmann çevrilmesine uğrayarak karşılık gelen imidazolin 3-oksidleri verdikleri kanıtlanmıştır. In situ oluşturulan bu nitronlar 1,3 -dipolar halkakatılma reaksiyonu vererek tetrahidroimidazo[l,5-£][l,2,4]oksadiazol-2(l//)-on lara dönüşür. Tetrahidroimidazo[l,5-£][l,2,4]oksadiazol-2(l/f)-on ların kükürt analogları imidazolin 3-oksidlerin ve metil isotiyosiyanatın 1,3-dipolar halkakatılma reaksiyonlarından elde edildi ve termal davranışları incelendi. 111ÖZET (devam ediyor) Akrilonitril, vinil asetat, stiren ve (İS) yö-pinen gibi bir seri alken türü dipolarofıl imidazolin 3-oksidlerle 1,3 -dipolar halkakatılma reaksiyonunda kullanılmıştır. Vinil asetat, stiren ve (İS) /?-pinen regio- ve diastereoselectiv halkakatılma verirken akrilonitril regioizomer perhidroizoksazolidinler karışımı verir. (İS) J3- pinen den elde edilen izoksazolidinlerin retro 1,3-dipolar halkakatılmaları incelenmiştir. 3-İmidazolin 3-oksidler dimetil asetilendikarboksilat ile 3a,4,5,6- tetrahidroimidazo[l,5-Z>]izoksazolleri vermek üzere diastereoselektiv halkakatılma reaksiyonu verirler. Bu bileşiklerin termal ve baz katalizli halka açılma reaksiyonları gösterilmiştir, cis 6-Fenil sübstitüe katılma ürünleri sekonder aminlerle halka açılma reaksiyonu verirler, tersiyer aminlerle vermezler. Aynı katılma ürünleri sodyum metoksit ile 2-metoksi-3a,5,6-trifenil- heksahidroimidazo[l,5-£]izoksazol-2,3-dikarboksilik asit dimetil esterleri vermek üzere regio ve diastereoselektiv Michael katılmasında yer alırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis AN INVESTIGATION OF THE 1,3-DIPOLAR CYCLOADDITION REACTIONS OF IMIDAZOLINE 3-OXIDES WITH SOME DIPOLAROPHILES Fatma TAT Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Özden ÖZEL GÜVEN Co-Advisor: Prof. Dr. Necdet COŞKUN February 2001, 121 pages. In this study it was shown that İV-Aryl-İV, JV-diphenacylamine dioximes can used as starting materials in the synthesis of tetrahydroimidazo[ 1,5-b] [1, 2,4]oxadiazole- 2(l#)-ones. It was proved that these dioximes undergo abnormal Beckmann rearrangement to give the corresponding imidazoline 3 -oxides in the presence of arylisocyanates. These in situ formed nitrones undergoing 1,3-dipolar cycloaddition give tetrahydroimidazo[ 1,5-b] [ 1,2,4]oxadiazole-2( 1 H)-ones. Sulfur analogues of the tetrahydroimidazo[l,5-6][l,2,4]oxadiazole-2(17/)-ones were obtained by 1,3-dipolar cycloaddition of imidazoline 3 -oxides and methyl isothiocyanate and their thermal behaviors were investigated.ABSTRACT (continued) A series of alkene type dipolarophiles such as acrylonitrile, vinyl acetate, styrene and (IS) /?-pinene were used in the 1,3-dipolar cycloaddition reactions with imidazoline 3 -oxides. Vinyl acetate, styrene and (IS) yff-pinene undergo regio and diastereoselective cycloaddition while the reaction of acrylonitrile leads to a mixture of regioisomeric perhydroimidazoisoxazolidines. The retro 1,3-dipolar cycloaddition of isoxazolidines obtained from (IS) /?-pinene was investigated. The 3-imidazoline 3-oxides undergo diastereoselective cycloaddition with dimethyl acetylenedicarboxylate to give 3a,4,5,6-tetrahydroimidazo[l,5-£]isoxazoles. Thermally and base catalyzed ring-opening reactions of these adducts were demonstrated, cis 6-Phenyl substituted adducts undergo ring opening reaction with secondary amines but not with tertiary amines. The same adducts undergo regio and diastereoselective Michael addition with sodium methoxide to give 2-methoxy- 3a,5,6-triphenyl-hexahydro-imidazo[l,5-£]isoxazole-2,3-dicarboxylic acid dimethyl esters.