Bitümlü kömürlerde termal gravimetre çalışmaları
Thermal gravimetry studies on bitumious coals
- Tez No: 105789
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT KIZGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yanma, TGA, kömür analizi, aktivasyon enerjisi, Combustion, TGA, proximate analyses, activation energy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BİTÜMLÜ KÖMÜRLERDE TERMAL GRAVİMETRE ÇALIŞMALARI Şebnem PULAT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Sait KIZGUT Haziran 2001, 135 Sayfa Kömürün özellikleri çok düşük sıcaklıklarda bile değişmektedir. Bu nedenle bu konu geniş bir araştırma alanı oluşturmuştur. DTA, TGA, DTG ve DSC en yaygın olarak kullanılan termoanalitik yöntemler olup, bu çalışmada TG ve DTG yöntemi kullanılmıştır. Çalışma PL TGA 1500 cihazı ile yapılmış ve 96K121830 kodlu“Zonguldak Kömürleri Kok Teknolojisi Geliştirilmesi”isimli proje için hazırlanan numuneler kullanılmıştır. Kömür numunelerinin TS'ye göre kül, uçucu madde ve nem değerleri belirlenmiştir. Daha sonra bu firm değerleri kullanılarak TGA analiz sonuçlarının optimizasyonu sağlanmıştır. Ayrıca numunelerin yanma karakterizasyonu TG ve DTG yanma profillerinin yorumlanması ve aktivasyon enerjüerinin belirlenmesiyle yapılmıştır. uıÖZET (devam ediyor) TGA cihazı ile yapılan kısa analiz çalışmalar numune atmosferinin mertliğini belirlemek amacı ile iki ayrı deney grubu halinde gerçeMeştirilmiştir. Numune kısa analizlerinin yapılmasında ortam atmosferi, nem ve kül açısından her hangi bir sorun olmamaktadır. Uçucu madde belirlenmesinde ortam mertliğinin sağlanması önemli bir noktayı oluşturmuştur. 45 °C/dak ısınma hızı ve 5 ml/dak N2 akışı koşullarında, uçucu madde belirlenmesiyle uyumlu sonuçlar alınmıştır. Ön temizleme sonrasında N2 akışının kapatıldığı ve 35 °C/dak akış hızı koşullarında gerçekleştirilen çalışmada uçucu madde miktarında TS 71 Fe göre ortalama fark + 0.55 ohıp, sürekli gaz akışı (N2) ile yapılan çalışmada uçucu madde miktarında TS 711' e göre bu fark + 0.35 olarak belirlenmiştir. Numunelerin 10 °C/dak ısıtma hızıyla ve 5 ml/dak hava akışı koşullarında belirlenen aktivasyon enerji değerleri 4.2 - 5.1 kJ/mol aralığında gerçekleşmiştir. Uçucu madde içeriğinin artışı ile aktivasyon enerjisi değerinin düştüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc Thesis THERMAL GRAVTMETRY STUDIES ON BITUMIOUS COALS Şebnem PULAT Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Assist. Prof. Dr. Sait KEGUT June 2001, 135 pages Coal properties change even at very low temperatures. This interest topic constitutes a large research field for this reason. The widespread used thermo-analytic methods are DTA, TGA, DTG AND DSC. TG and DTG methods are used in this study. A PL TGA 1500 was used in thermal analyses. Samples were provided from the project of“Improvement of a coking technology for Zonguldak coals”coded 96K121830. Proximate analyses (moisture, volatile and ash) of samples were determined according to TS (Turkish Standards) firstly. Then, these results were used to compare TGA results. Combustion characteristics of samples were determined by interpreting TG and DTG combustion profiles and by calculating activation energy of the samples.ABSTRACT (continued) The proximate analyses in TGA were accomplished at two separate group to determine effect of furnace atmosphere. Furnace atmosphere does not cause any problem in the determination of moisture and ash content, normally. However, furnace atmosphere must be oxygen free in the determination of volatile content. The rate of oxygen removal therefore was played important role in volatile content analyses. A 45 °C furnace heating rate with flowing 5 ml/min N2 provided more efficient result in the determination volatile content. The average volatile content value difference of TGA with TS 711 method was + 0.55 at the precleaned static furnace atmosphere and 35 °C/min heating rate. At 5 ml/min flowing N2 and 45 °C heating rate, average volatile content value difference of TGA with TS 71 1 method was + 0.35. Activation energy of the samples were determined at the conditions of 10 °C heating rate and 5 ml/min flowing air. The calculated activation energy of samples were between 4.2 - 5.1 kJ/mol. It has been found that activation energy of the samples decreased with increasing volatile content of the samples.