Çelik yüksek yapıların tarihsel gelişimi ve mimari dönemler açısından incelenmesi
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 105820
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
XU1 ÖZET 19. yüzyılın sonlarında başlayan sanayileşme dönemi, şehir olgusunun daha da gelişmesine neden olmuştur. Artan nüfus yoğunluğu ile birlikte ortaya çıkan yüksek yapılar, bu şehirleşme olgusunun bir sonucu olarak görülmektedir. Yüksek yapılardaki hızla gelişme, ortaya çıkan sorunların çözümlenmesini ve çözüm yollarının arayışını olumsuz etkilemiştir. Çeliğin bulunması ve yapılarda kullanılması ile birlikte yeni yapım yöntemlerinin araştırılmasına ve yeni taşıyıcı sistemlerin geliştirilmesine önem verilmiştir. Bu çalışma içerisinde çeliğin yapılarda ilk kez kullanıldığı yıllardan günümüze kadar geçen zamanda yüksek yapıların tarihsel gelişmesi incelenmiş, kullanılan taşıyıcı sistemler sınıflandırılarak, en önemli çelik yüksek yapıların ayrıntılı bir biçimde incelemesi yapılmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümde, bu tezin çıkış noktalan, amacı ve kapsamının yanı sıra tezin oluşturulmasında uygulanan çalışma yöntemleri anlatılmıştır. ikinci bölümde ise yüksek yapıların ilk çağlardan günümüze kadar geçen zamandaki tarihsel gelişimi anlatılmıştır. Bu bölüm içerisinde ayrıca yüksek yapı kavramının ortaya çıkışı ve gelişimi çeşitli örneklerle incelenmiştir. İkinci bölümde ayrıca çeliğin bulunuşu ve yapılarda kullanılması, çelik yüksek yapıların gelişimine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde yüksek yapılarda kullanılan taşıyıcı sistemler sınıflandırılarak örneklerle incelenmiştir. Bu sistemlerin olumlu ve olumsuz yönleri açıklanarak, kaç kata kadar yapılatın yapılabileceği anlatılmıştır. Bu bölümde ayrıca yatay ve düşey yükler altında strüktürel sistemi oluşturan elemanların davranışları da incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise 1900'lü yıllardan 2000'li yıllara kadar yapılan çelik yüksek yapılar çeşitli dönemler içerisinde incelenmiştir. Mimari dönemlerde yapılan bu örneklere ilişkin plan ve kesitlerle yapıların taşıyıcı sistemleri ve yapısal özellikleri ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Son bölümde ise incelenen çelik yüksek yapılar kısa olarak ele alındıktan sonra gelecekte yapılacak yapılara ilişkin değerlendirmeler yapılmış ve yüksek yapıların olumlu ve olumsuz yönleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
XIV SUMMARY HISTORICAL DEVELOPMENT IN STEEL TALL BUILDINGS There are two factors that support the development process of multi-story buildings, which are named to be“high-rise buildings”or“skyscrapers”, during the end of the nineteenth century. The first one is the invention of elevator systems and the second is the steel-skeleton frame, which is an alternative system to the load-bearing masonry structures. The development of cast-iron and steel-framed structures in the nineteenth century, followed by reinforced concrete-framed structures, signaled the end to the predominance of massive load-bearing systems. The innovations in construction technologies and structural systems of high-rise buildings have gone through many stages. By the end of the nineteenth century, the Industry Revolution caused many people to migrate from rural areas to urban areas and this issue effected the development of urban areas in big cities. The tall building seemed to be the only solution to the problems that occurred due to the rapid urbanization. In the first section of this study the aim, method and scope of the work is defined. In second section, the historical development of tall buildings, from Antiquity to the present is presented and the tall building concept is defined with typical examples, such as Sears Tower. This section also includes the invention of the structural steel, its use in tall buildings, forerunners of tall buildings such as William Le Baron Jenney and Louis Sullivan, as well as the Big Chicago Fire, which paved the way for tall buildings. In the third section the structural system of tall buildings are classified and defined by the help of tall steel buildings. These systems are: a. Frame and shear walls system b. Core systems c. Tubular systems After giving information about these structural systems, the benefits and drawbacks of each system are considered, as well as defining the structural behavior of horizontal and vertical elements under lateral and gravity loads.XV In fourth section, tall steel buildings that are constructed in a period from 1900s to 2000s are considered. The buildings are classified according to architectural trends. In this section the architectural design issues and structural system of each building example is defined. Finally, the conclusion is presented and the future directions of tall buildings is discussed as well as giving information about the advantages and disadvantaged of this type of building.
Benzer Tezler
- Çelik yapı konstrüksiyonlarının tarihsel gelişimi ve mimariye sağladığı olanakların örnekleriyle incelenmesi
A Study on historical development of steel structure constructions and their contributions to architecture with building examples
EMRE OSMANOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2002
MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiYapı Bilgisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. AYDAN ÖZGEN
- Yüksek konut binalarında yapım sistemleri seçimi için TOPSİS tabanlı karar destek modeli
Selection of construction systems in high-rise residential buildings using a TOPSIS-based decision support model
KÜBRA İSLAMOĞLU
Doktora
Türkçe
2024
MimarlıkFatih Sultan Mehmet Vakıf ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR ÖZCAN
- An evaluation of İstanbul high rise building facades due to the main criteria expected from facades design
İstanbul'da bulunan yüksek bina cephelerinin belirlenen performans kriterlerine göre değerlendirilmesi
ELAHEH FARBOODNIA
Yüksek Lisans
İngilizce
2019
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SEDEN ACUN ÖZGÜNLER
- Yüksek yapılarda güncel tasarım yaklaşımları
Current design approaches for high rise buildings
NEŞE ATASOY
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
MimarlıkYıldız Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ZEHRA CANAN GİRGİN
- Mimari sürdürülebilirlik kavramı açısından yapılarda corten çelik kullanımı: Troya müzesi örneği
The use of corten steel in buildings in terms of architectural sustainability: Troya museum as a case
MAKBULE YÜZER
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
MimarlıkBursa Uludağ ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. RENGİN BECEREN ÖZTÜRK