Konut mutfaklarının dolap ve tezgahlarında kullanılmakta olan ana malzemelerin iç mekan kurgusu açısından irdelenmesi
Investigation of main materials used in house kitchen cupboards and benches by point of the indoor area installation
- Tez No: 105819
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Konut, Mutfak, Malzeme, Dolap, Tezgah, House, Kitchen, Matemi, Cupboard, Bench n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Günümüzde konut mutfakları, kullanılan malzemeler, yapılan tasarımlar açısından, teknolojinin gelişmesiyle birlikte, herkesin yaşam biçimine ve gereksinimlerine göre yapılmaktadır. Mutfaklar, yiyeceklerin hazırlandığı, pişirildiği, saklandığı zaman zaman da yenildiği konut bölümüdür. Mutfaklarda dolaplar, tezgahlar ve bunlarda kullanılan malzemeler iç mimari açısından önemli olduğundan, araştırma konusu olarak tercih edilmiştir. Bu çalışmada öncelikle, araştırmanın amacının, kapsamının ve yönteminin belirlendiği giriş bölümünün ardından, birinci bölümde konut mutfağının tarihsel gelişimi, konut mutfağı için gerekli eylemler ve plan tipleri incelenmiştir. ikinci bölümde; konut mutfak dolaplarında kullanılmakta olan öğeler ve malzemeler incelenmiştir. Öğeler boyutsal ve biçimsel açıdan incelendikten sonra günümüzde konut mutfak dolaplarında kullanılmakta olan ana malzemeler; tek malzeme ile teşkil edilenler, bünyeyi oluşturanlar, yüzeyi oluşturanlar olmak üzere üçe ayrılmıştır. Bunlar da kendi aralarında sınıflandırılarak yapım, üretim, biçimlendirme yöntemleri, özellikleri ve iç mekana getirdikleri açısından incelenmişlerdir. Üçüncü bölümde; konut mutfak tezgahlan ve tezgahlarda kullanılmakta olan malzemeler incelenmiştir. Tezgahlar boyutsal açıdan incelendikten sonra günümüzde kullanılmakta olan ana malzemeler; tek malzeme ile teşkil edilenler, bünyeyi oluşturanlar ve yüzeyi oluşturanlar olarak üçe ayrılmıştır. Bunlar da kendi aralarında sınıflandırılarak biçimlendirme, yapım, üretim yöntemleri, özellikleri ve iç mekana getirdikleri açısından incelenmişlerdir. Son olarak da tüm incelemeler sonunda ulaşılan noktanın anlatıldığı ve önerilerin yapıldığı sonuç bölümü gelmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY House kitchens are now constructed according to the requirements and lifestyles of the users along with the technological developments in terms of materials used and designs. Kitchens are the part of houses where the foods are prepared, cooked, stored and from time to time eaten. As the cupboards, benches in kitchens and the materials used in them are very important in terms of indoor architecture, they have been included in this study. In this study, following the introduction section of this study that covers its purpose, scope and methodology, in the first section, historical development of the house kitchen, the actions and plan types for the house kitchen have been studied. In the second section, the elements and materials used in kitchen cupboards have been studied. After the elements have been studied from the dimensional and formal point of view, the main materials used in house kitchen cupboards today have been divided into three including single materials, body making materials and surfacing materials. These materials have also been subdivided and studied in terms of construction, manufacturing, shaping methods, properties and their contribution to the indoor area. In the third section, the house kitchen benches and the materials used in such benches have been studied. After the benches have been studied from the dimensional point of view, the main materials used in house kitchen benches today have been divided into three including single materials, body making materials and surfacing materials. These materials have also been subdivided and studied in terms of construction, manufacturing methods, properties and their contribution to the indoor area. Then final section comes where the conclusions and recommendations are made in the light of findings out of this study.