Değişik yöntem ve kür koşullarında beton dayanımı
- Tez No: 105857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Non-Destructive Methods, Schmidt Hammer, Pulse Velocity, Combined Method, cure IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET DEĞİŞİK YÖNTEM VE KÜR KOŞULLARINDA BETON DAYANIMI ŞANCI, Metin Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman : Yrd.Dç.Dr. Orhan Doğan Temmuz 2001, 90 sayfa Depremlerde yıkılan betonarme yapıların yıkılma nedenlerinin en başında beton dayanımının projede öngörülen dayanımın çok altında olması gelmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi, inşaat sahasında betonun laboratuar ortamına yakın şartlarda kür edilmemesidir. Bu nedenle günümüzde onarım ve güçlendirme projelerinin önem kazanması nedeni ile, mevcut betonun mukavetinin yerinde, hızlı, taşıyıcı elemanların kesitlerini daraltmadan ve zarar vermeden hasarsız ölçülmesi önemli bir konu olmuştur. Yapılan ilk çalışmada, BS 20 elde edebilmek için su-çimento oranı 0.55 ve 0.60 olmak üzere, PKÇ/B 32.5R portland kompoze çimentosu kullanılarak iki ayrı karışım yapıldı. Bununla birlikte 300 dozajlı ve 0,45, 0,50 ve 0,55 su-çimento oranlı 3 ayrı karışım daha yapıldı. Toplam 5 ayrı karışım hazırlandı. Hazırlanan karışımların her birinden 3, 7, 14 ve 28 günde test edilmek üzere üçerli gruplarhalinde toplam 60 adet 15*15*15 cm'lik standart küp numuneler döküldü. Numuneler 21 °C'de kür havuzunda küre tabi tutuldu. Bu numuneler test gününden bir gün önce sudan çıkartılarak, 3, 7, 14 ve 28. gün sonra ultrases geçiş hızı ve Schmidt çekici okumaları alındıktan sonra bu betonlar bilgisayar kontrollü beton pres makinası ile kırılarak basınç dayanımları tespit edildi. Deney sonuçlarından yararlanılarak basınç dayanımları ile tahripsiz yöntemlerden ultrases geçiş hızı sonuçları ve Schmidt çekici okumalarına uygun regrasyonda bağıntılar bulunarak, aralarında tekli ve çoklu korelasyon bağıntıları araştırıldı. Yapılan ikinci çalışmada kür şartlarının beton dayanımına etkisi araştırıldı. Su- çimento oram 0.55 olmak üzere 300 dozlu PKÇ/B 32. 5R portland kompoze çimentosu kullanıldı. Üretilen betonun cling film altında, laboratuarda açıkta ve standart kür havuzunda olmak üç farklı ortamda bekletildi. Bu numunelere 3,7 14 ve 28 günlük basınç deneyleri yapıldı. Elde edilen farklı kür şartlarına ait değerler için ayrı ayrı uygun eğriler seçilerek, aralarındaki korelasyona bakılarak kürün zamana bağlı olarak beton dayanımına katkısının önemi araştırıldı. Anahtar Kelimeler : Tahripsiz Yöntem, Schmidt Çekici, Ultrasonik Hız Ölçümü, Birleşik Yöntem, Kür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRENGTH OF CONCRETE DEPENDING ON DIFFERENT CURE CONDITIONS AND TESTING METHODS ŞANCI, Metin Kırıkkale University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Cıvıl Engineering, M.Sc. Thesis Supervisor: Yrd.Dç.Dr. Orhan Doğan July 2001, 90 pages The main reason of destructions seen at the damaged buildings in eartquakes is that; the strength of concrete is very lower than the value which is required at the project. One of the main reasons of this fact is that, conditions in construction site concrete is not cured in same as labaratory conditions. Recently quick strength measurement of concrete in construction site, without any damage and any loose in cross-section area in frame elements under loading is an important aspect for building repairement and strengthening. At the first study, two different mixtures prepared. In these mixtures, in order to obtain BS 20, by using PKÇ/B 32,5R portland composite cement, the water- cement ratio were taken as 0,55 and 0,60. Beside this, three other mixtures with 0,45, 0,50, 0,55 water-cement ratio and 300 Dosage were also prepared. Totally, 5 different mixtures were prepared. From each mixtures, standart cubic samples in 15 mcm were casted in order to test on 3 rd,7'h,\4'h and2S'h days of concrete age. Totally 60 samples in groups of three were used. The samples were cured in the cure tank at 21° C. These samples were taken out of water one day before the testing day. After obtaining the values of pulse velocity and Schmidt hammer readings on the yd,1th,14'A andl%'h days of concrete age. These samples were tested by using computer controlled concrete press machine and compressive strengths were recorded. By using the results obtained from the experimental works, regression analysis for the compression, Schmidt hammering and pulse velocity (which are from non-destructive methods) test results recorded were done and compared. Finally simple and multi correlation between the results were investigated. At the second study, the effect of cure conditions on the concrete strength is searched. Water-cement ratio of 0,55, 300 Dosage PKÇ/B 32, 5R portland composite cement was used. The concrete curing obtained is kept in cling film, and in laboratary (at open air) and in standart cure tank. Pressure experiments on the 3rd,7th,14th and28'h days of concrete age on these samples were done. By selecting different cure conditions, correlations between them is seen. And, the importance of cure on the concrete strength with respect to time is searched. A curve which shows the importance of concrete cure is determined, from the values obtained.