Pressure measurements directed to wall adaptation for two-dimensional unsteady flows
İki boyutlu zamanla değişen akımlarda duvar uyarlamasına yönelik basınç ölçümleri
- Tez No: 10587
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET Ş. KAVSAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zamanla değişen aerodinamik, Duvar etkisi, Uyarlanabilir duvarlar, Basınç ölçümleri, Unsteady aerodynamics, Wall interference, Adaptive walls, Pressure measurements
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET İKİ BOYUTLU, ZAMAMA DE?İŞEN AKIMLARDA DUVAR UYARLAMASINA YÖNELÖC BASINÇ ÖLÇÜMLERİ » » KARASOY Sartuk Yüksek Lisans Tezi, Havacılık Mühendisliği Tez Vönaticisi: Doc. Dr. M. S. Kavsaoglu Yardımcı Taz Yöneticisi: Prof. Dr. C. Çıray Eylül 1990, 200 Sayfa Bu tezde, değişik duvar açıklık oranlarında, indirgenmiş frekanslarda ve ortalama hücum acılarında salınım yapan bir kanat ankesitinin üzerinde ve uyarlanmış rüzgar tüneli duvarlarında basınç ölçümleri yapılmıştır. Bu amaçla, bir deney düzeneği kurulmuş, yeni bir sayısal veri toplama ve indirgeme sistemi geliştirilmiştir. Sistematik olarak elde edilen deneysel' sonuçların karşılaştırılması, rüzgar tüneli duvarlarının zamanla değişen etkisinin bazı yönleriyle aydınlatılmasına yardımcı olmuştur. Duvarda basınç ölçümlerinin kendine özgü bazı zorlukları ve gereksinimleri de araştırılmıştır. Ayrıca, bu çalışmada derlenen deneysel verilerin, ilgili teorik çalışmalara da veri oluşturabileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESSURE l-EASÜKEh£NTS DIRECTED TO WALL ADAPTATION FOR TWO-DB-ENSIONAL UNSTEADY FLOWS KARA30Y, Sartuk M. 3. in Aeronautical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. S. Kavsaoglu Co-Supervisor: Prof. Dr. C. Çıray September İ390, 200 Pages In this thesis, pressure measurements are made on an oscillating airfoil as well as on the adapted wind tunnel walls at various wall opening ratios (also referred to as aspect ratio), reduced frequencies and mean angles of attack. For this purpose, an experimental set-up was built, a new digital data acquisition and reduction system was initiated. The comparison of systematically obtained experimental results helped highlighting some aspects of the unsteady wind tunnel wall interference problem. Some specific difficulties and requirements of wall pressure measurements are also investigated. Moreover, it is anticipated that the experimental data compiled in this study may provide data for related theoretical works.