Kahramanmaraş koşullarında farklı dozlarda ethephon, chlormepiquat chloride ve ethephon + chlormepiquat chloride kullanımının bazı ekmeklik buğday (triticum aestivum L. ) genotiplerinde verim ve verim unsurları üzerine etkisi
The Effect of ethephon and mepiquat chloride applications on yield components of two bread wheat (triticum aestivum L ) genotypes in Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 105870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVRİCAN DOKUYUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.), Büyüme Düzenleyicileri, Ethephon, Mepiquat Chloride, Verim, Verim Unsurları III, Bread Wheat (Triticum aestivum L.), Growth Regulators, Ethephon, Mepiquat Chloride, Yield, Yield Components IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET MevlfitAKCURA ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ETHEPHON VE MEPIQtJAT CHLORIDE UYGULAMASININ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA İKİ EKMEKLİK BUĞDAY (Triticıım aestivum L) GENOTİPİNİN VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE ETKİSİ Mevlüt AKÇURA KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Yıl: 2001 Sayfa: 53 Jüri : Doç Dr. Tevrican DOKUYUCU : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Yrd.Doç. Dr. İ. Ersin AKINCI Bu araştırmada farklı büyüme düzenleyicileri (Etephon, Mepiquat Chloride ve Etephon + Mepiquat Chloride) ile farklı uygulama dozlarının (0.0, 0.6 l/da, 0.8 l/da) iki ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotipinin verim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 1999-2000 ürün yılında, Kahramanmaraş koşullarında, faktöriyel olarak düzenlenmiş tesadüf blokları deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda vejetatif periyod, başaklanma süresi, başak boyu, bin tane ağırlığı, başaklanma-erme süresi ve bitki boyu bakımından büyüme düzenleyicilerinin etkisinin önemli olduğu saptanmıştır. Büyüme düzenleyicilerinin uygulanmasıyla vejetatif periyod, başaklanma süresi ve başak boyu artarken, bin tane ağırlığı, başaklanma-erme süresi ve sap uzunluğu ise önemli ölçüde azalmıştır. Büyüme düzenleyicisi uygulama dozları da vejetatif periyod, başaklanma süresi, metrekaredeki başak sayısı, başaktaki tane ağırlığı, bin tane ağırlığı ve başaklanma erme süresi üzerinde önemli ölçüde etkili olmuştur. Genotipler arasında sap kalınlığı, üst boğum arası uzunluğu, başaktaki tane ağırlığı ve bin tane ağırlığı bakımından önemli ölçüde farklı olurken, incelenen diğer özellikler bakımından farklılıkları önemsiz olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT _ Mevlfit AKCURA ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF ETHEPHON AND MEPIQUAT CHLORIDE APPLICATIONS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF TWO BREAD WHEAT (Triticum aestivum L.) GENOTYPES IN KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS. Mevlüt AKÇURA DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSTY OF KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAM Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Tevrican DOKUYUCU Year: 2001 Page: 53 Jury : Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU : Prof. Dr. Aydın AKKAYA : Yrd.Doç. Dr. İ. Ersin AKINCI In this research, determination of the effect of the plant growth regulator (Ethephon, Mepiquat Chloride, and Ethephon + Mepiquat Chloride) applications with different doses (0, 0.6 1/da, 0.8 1/da) on yield and yield components of two bread wheat genotypes was aimed. Research was carried out in Randomize Complete Block Design arranged as factorial, with four replications, in 1999-2000 crop season, in the Kahramanmaraş conditions. According to the results, it was determined that plant growth regulators had significant effect on vegetative period, days to heading, head length, 1000- grain weight, days from heading-to maturity and plant height. While vegetative period, days to heading and head length increased, 1000- grain weight, days to heading-maturity and plant height decreased due to using of plant growth regulators. Application doses of plant growth regulators had also significant effect on vegetative period, days to heading, head number/m2, grain weight per head, 1000- grain weight and days to heading-maturity. Genotypes were significantly different for stem thickness, stem- length of the upper internode, 1000-grain weight and grain weight per head, were not significantly different for the other investigated traits.