Gavur gölü sazlığında mevcut kuş faunası tespiti. Sulak alanın gelecek kuşaklar açısından önemi ve korunması amacıyla alınabilecek tedbirler
Determination of the bird fauna in Gavur lake wetland. Importance of the next generations, and the necessary measures for the conservation
- Tez No: 105895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK İNANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sulak Alan, Kuş Faunası, Gavur Gölü, Kuş Göç Yolu, Turba
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET ihsan KARATUTLU ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GAVUR GÖLÜ SAZLIĞINDA MEVCUT KUŞ FAUNASININ TESPİTİ SULAK ALANIN GELECEK KUŞAKLAR AÇISINDAN ÖNEMİ VE KORUNMASI AMACIYLA ALINABİLECEK TEDBİRLER İHSAN KARADUTLU KSÜ FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ AN ABİLİMDALI DANIŞMAN : Yrd.Doç.Dr.SELÇUK İNAÇ Yıl: 2000, Sayfa:46 Jüri :Prof.Dr.Cengiz BAHADIROĞLU :Doç.Dr.Özden GÖRÜCÜ :Yrd.Doç.Dr.Selçuk İNAÇ Bu araştırma, Kahramanmaraş İli Türkoğlu ilçesine 8 km uzaklıkta bulunan Türkoğlu Sazlığında (Gavur gölü) mevcut kuş faunasının tespiti yapılmıştır. Alanın kurutulmaması amacıyla alınabilecek önlemler belirtilmiştir. Alanın kuş cennetine dönüştürülmesi için yapüabilecek çalışmaların belirlenmesi amacıyla çalışmalar yürütülmüştür. Gavur Gölü, yıllar önce çok büyük bir göl iken, 1956 yılında başlayan toprak reformuyla birlikte alan kurutulmaya başlanmıştır. Kuş faunasının bu durumdan nasıl etküendiği araştırılmıştır. Bu çerçevede alan üzerindeki mevcut kuş faunası yapılan gözlem ve tespitler sonucu belirlenmiştir. Alan üzerinde kuş faunasında geçmiş yıllara göre çok büyük azalma olmuştur. Bunun en büyük nedeni alanın kurutulmaya devam etmesidir. Araştırmada alanın öncelikli olarak DSİ tarafından kurutulmaya başlandığı ve kurutulan alanın bir kısmının tapularının vatandaşa dağıtıldığı bir kısmının ise Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) tahsis edildiği belirlenmiştir. Bu alanın da TİGEM' in kurutmaya devam ettiği ve son yıllarda da bu kurutma çalışmalarının hızlandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmaların bir an önce durdurulması gerektiği vurgulanmıştır. Öncelikle TİGEM' e ait araziler üzerinde bir proje çalışması yapılarak bu alanın bir kuş cennetine dönüştürülmesi için çalışmalara başlanılması gerektiği önerilmiştir. Türkiye iki ana kuş göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Bu yol üzerinde bulunan Amik gölü ve Gavur Gölü, özellikle göçmen kuşlar için çok büyük önem arz etmektedir. Sonuç olarak Ülkemizde iki ana kuş göç yolunun birinin üzerinde bulunan Gavur Gölü kurutulma tehdidi altındadır. Bu tehdit zaman içerisinde gölü yok etmeye kadar gidecektir. Bu alanın kurutulmaması için alınabilecek önlemler ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İhsan KARATUTLU ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF THE EBRD FAUNA IN GAVUR GÖLÜ WETLAND, IMPORTANCE OF THE WETLAND FOR THE NEXT GENERATIONS, AND THE NECESSARY MEASURES FOR THE CONSERVATION İhsan KARADUTLU DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Superviser: Asc.Yrd.Doç.Dr.Selçuk İNAÇ Year: 2001, Pages: 46 Jury : Prof.Dr.CengizBAHADIRO?LU : Doç.Dr.Özden GÖRÜCÜ : Asc. Prof. Dr.Selçuk İNAÇ In this study, the bird fauna of Türkoğlu Wetland which is 8 km away from Kahramanmaraş has been investigated. The necessary measures against to the dehydration of the wetland have been stated. The possible studies to turn the wetland to the bird heaven have been examined. While the wetland was a big lake, it has been dehydrated along with the land reform which started in 1956. How the bird fauna is affected from the dehydration activities is researched. The bird fauna in the wetland has been determined at the end of the observation and the research. The bird fauna of the wetland has been dramatically decreased compared to the past decades. The main reason of this situation is the continuing dehydration in the area. It is found that the wetland has been partly dehydrated by DSİ, the title deed of the part of the dehydrated area has been given to the villagers, and the remaining part of the dehydrated area has been allocated to the General Directorate of Agricultural Management (TİGEM). The study showed that the dehydration activities in the area by TİGEM has been increasingly continuing. Firstly, these activities must be stopped immediately for the starting point of measures. The project and studies to turn the TİGEM' s area to the bird heaven should are needed. Turkey is on the two main bird migration ways. Amik Gölü and Gavur Lake wetlands which are on the bird migration ways are extremely important for the migratory birds. In conclusion, The Gavur Lake wetland which is on the two main bird migration ways is under the threat of dehydration. This threat is going to destroy the wetland in time if the necessary measures which are put in this research are not taken. KEY WORDS: Wetland, Bird Fauna, Gavur Lake, Bird Migration Way, Peat, III