Kahramanmaraş yöresi ormanlarında silvikültürel uygulamalar ile transport teknikleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of the relationships between silvicultural practices and transport techniques in Kahramanmaraş region forests
  1. Tez No: 105896
  2. Yazar: MUSTAFA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ERDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silvikültür, Transport, Odun Hammaddesi Üretimi, Bölmeden Çıkarma, Tıraşlama, Siper, Seçme, Silviculture, Transport, Forest Harvesting, Extraction, Clearcutting, Shelterwood, Selection
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ormanlarda, kalan ağaçlara, orman toprağına, fidanlara kısaca orman ekosistemine ve elde edilen orman ürününe zarar vermeden, ormanın odun hammaddesi dışında sağladığı diğer işlevlerini sürdürmesini hatta geliştirmesini hedefleyen bir üretimin yapılması en önemli ormancılık problemlerindendir. Her bir silvikültür uygulamasının kendine özgü bir yapısı vardır ve her bir silvikültürel uygulama, farklı kesme-devirme ve bölmeden çıkarma problemlerine sahiptir. Bu çalışmada, Kahramanmaraş yöresi ormanlarında, orman işletme şekillerinden tıraşlama, siper ve seçme işletmesinde uygulanan ve uygulanabüecek transport teknikleri incelenmiştir. Yörede, bölmeden çıkarma ağırlıklı olarak insangücü ile kaydırarak yapılmaktadır. Arazinin elverdiği ölçüde katır, at gibi çekim hayvanları ve sınırlı olarak çift tamburlu MB Trac 900 orman traktörü kullanılmaktadır. Tıraşlama işletmesinde, bölmeden çıkarma çalışmaları sırasında, orman toprağının toplam %43'ünün olumsuz yönde etkilendiği belirlenmiştir. Siper işletmesinde gençleştirme süresinin uzun tutulmasından dolayı, fidanların büyük çoğunluğu karın kapatamayacağı boya ulaşmakta ve kartlaşmaktadır. Seçme işletmesi örnek alanında, kalan ağaçların %11.19'unun yaralandığı belirlenmiştir. Göknarlann kabukları ince olduğu için, daha çok ve daha kolay yaralanmaktadır. Yörede, odun hammaddesi üretimi ile ilgili olarak, öncelikle orman işçileri mutlaka eğitUmeli, tıraşlama alanları küçük tutulmalı, mikro transport planları hazırlanmalı, odun hammaddesi üretimi ile ilgili detaylı yönergeler hazırlanmalı, siper işletmesinde, ışık kesimleri bir defa yapılmalı ya da hiç yapılmamalıdır.
Özet (Çeviri)
Application of a forest harvesting which aims not to damage the remaining trees, the forest soils, the seedlings, in short, forest ecosystem and forest products as well as to sustain and develop nonproduct forest values in forest is one of the most important forestry problems. Each silvicultural system has its own structure and each one has different cutting-felling and extraction problems. In this study, the transport techniques which is used or can be used in the clear cutting, the shelterwood, and the selection systems in Kahramanmaraş Region Forests were investigated. In the region, the extraction is mostly carried out by manpower via skidding. In suitable lands, draught animals such as mule and horse and MB Trac 900 forest tractor are partly used. In the clear cutting system sample area, it has been observed that 43% of total forest soil area was disturbed during the extraction works. In the shelterwood system sample area, most of the seedlings have grown taller which can not be covered by snow and hardened due to long regeneration period. 11.19% of remaining trees were injured in the selection system sample area. Fir trees (Abies cilicica) have been injured more and easier due to their thin barks. In the region, in relation to forest harvesting, forest workers must be trained, clear cutting areas should be smaller, micro transport plans and detailed codes about forest harvesting should be prepared, and in the shelterwood system, lightening cuttings before final cut should be carried out once or not at all.