Structural analysis of microclusters by classical and quantum mechanical minimization methods
  1. Tez No: 10594
  2. Yazar: NURAN ELMACI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSİN YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klusterlar, Optimizasyon, Lennard-Jones, Axil rod-Teller, AM1 iv
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET KLASİK VE KUANTUM MEKANİK MÎNİMÎZASYON METODLAR YOLUYLA MÎKROKLUSTERLARIN YAPISAL ANALİZİ ELMACI, Nuran Yüksek Lisans Tezi, Kimya Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Yurtsever Eylül 1990 Bu çalışmada Klasik ve Kuantum mekanik enerji minimizasyon yöntemleri kullanılarak mikroklusterlann yapısal analizleri araştırıldı. Klasik hesaplarda, toplam enerji, ikili etkileşimler kullanılarak optimize edildi. Daha sonra üçlü etkileşim etkileri incelendi. Aynı yüksek simetri yapıları, karbon klusterları için, yarı-deneysel kuantum method AM1, kullanılarak çalışıldı. Üçlü etkileşim parametresinin (Z ) büyük olduğu bölgelerde, AM1 ve Statik sonuçları, lineer yapıların i ki -boyutlu yapılara tercih edildiklerim* gösterdi. Oç-boyutlu yapıların en kararsız yapılar olduğu görüldü. * Fakat küçük Z de bu sonucun tersi gözlendi. Genel olarak Z =0.8 için, her iki yöntemin sonuçlarında iyi bir uyum olduğu saptanmıştır. Buna dayanarak, basit potensiyel fonksiyon larının yanışı ra üçlü etkileşmeler de katılarak karbon klusterları için nitel analiz yapılabileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STRUCTURAL ANALYSIS of MICROCLUSTERS by CLASSICAL and QUANTUM MECHANICAL MINIMIZATION METHODS ELMACI, Nuran M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Ersin YURTSEVER September 1990 Pages: 60 In this work, structural analyses of microclusters arecarried out by using classical and quantum mechanical minimization methods. For the classical calculations, optimization of the total energy is achieved with two-body potential functions as usual. Then effects of the three-body forces to these structures are analyzed. The same set of high-symmetry clusters made of Carbon atoms are studied by a semi-empirical quantum mechanical method (AM1). At large three-body intensity parameter Z*, both AM 1 and static results show that linear conformations are preferred to two-dimensional structures. Three-dimensional structures seem to be the least stable ones. But at small Z*, these results are reversed. Overall there is a good agreement between both set of results for Z*=0.8, suggesting that a qualitative analysis of Carbon clusters can be done with simple potential functions provided that properly weighted three-body interactions are also employed. Key-Words: Clusters, Optimization, Lennard-Jones, Axil rod-Teller, AM1 Science Code: 405.04.01 i i i