Barbaros- Kumbağ beldeleri (Tekirdağ) arasında yer alan bağ alanlarının tipi profil özellikleri ve sınıflandırılması
Typical profile properties and classification of vineyeards located between Barbaros and Kumbağ districts of Tekirdağ province
- Tez No: 105993
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL CANGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barbaros ve Kumbağ Beldeleri (Tekirdağ), Bağ Toprakları, Morfolojik Özellikler, Fiziksel ve Kimyasal Özellikler, Toprak Taksonomisi, Sınıflandırma, Barbaros and Kumbağ Districts (Tekirdağ), Vineyard Soil, Morphological Properties, Physical and Chemical Properties, Soil Taxonomy, Classification
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ill ÖZET Bu araştırma, Barbaros - Kumbağ Beldeleri (Tekirdağ) arasında yer alan bağ alanlarının tipik morfolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerini saptamak ve toprak taksonomisine göre sınıflandırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın bulgular bölümünde ilk önce toprak yapan faktörler açıklanmış, sonra da araştırılan 6 profilin morfolojik özellikleri belirtilmiş, fizyoğrafik kesitlerini (ünitelerini) gösteren şekiller verilmiş ve önemli fiziksel ve kimyasal analiz sonuçları çizelgeler halinde sunulmuştur. Sonuç ve tartışma bölümünde araştırılan profillere ait veriler değerlendirilerek bağ alanlarına uygunlukları saptanmış ve profillerin toprak amenajman yöntemleri açıklanmıştır. Araştırılan profillere ait pH miktarları 7,70 ile 8,38 arasında değişmektedir. % Tuz değerleri 0,02 ile 0,19, % CaC03 miktarları 0 ile 13,40 arasında değişim göstermektedir. Organik madde miktarları bakımından toprakların fakir oldukları gözlenmiştir. Profillerin İve 2. horizonlarında organik madde miktarları %0,77 ile %2,42 arasında, P2O5 miktarları 0,99 kg/da ile 5,79 kg/da, K20 miktarları 11,7 kg/da ile 130,42 kg/da arasında değişim göstermiştir. KDK değerleri 14,7 cmol / kg ile 31,92 cmol / kg arasında, Ca+Mg kapsamları 13,76 cmol / kg ile 31,35 cmol / kg arasında, K+ değerleri 0,10 cmol / kg ile 1,11 cmol / kg, Na+ değerleri 0,13 cmol /kg ile 0,67 cmol / kg arasında değişim göstermektedir. Profillere ait tekstür sınıfları; kumlu killi tın, killi tın, tın ve kumlu tın olarak belirlenmiştir. Çalışma alanı toprakları, Toprak Taksonomisi (1993)'e göre sınıflandırılmıştır. Entisol ordosuna dahil edilen 2,4,3 ve 6. profillerden, 2. ve 4.profiller Typic Xerofluvent, 3. profil Paralithic Xeropsamment ve 6. profil Lithic Xerorthent alt gruplarına sınıflandırılmıştır. İnseptisol ordosuna dahil olan 5.profil Typic Xerochrept alt grubunda, Alfisol ordosuna dahil olan 1. profil Typic Haploxeralf alt grubunda sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT This research was carried out in order to determine the morphological, physical and chemical properties of vineyards located between Barbaros and Kumbağ districts and also to classify vineyard soils of the same regions according to Soil Taxonomy. First, soil forming factors were explained in result section of the thesis, then besides the morphological properties of six investigated soil profiles, figures representing the physiographic cross-sections and tables illustrating some important physical and chemical of the soils were also given. Data of the studied profiles were evaluated in the results and discussion section. The same data was studied to see if it was appropriate for the vineyards. Also, soil managment methods of the profiles were explained. The pH values of the studied profiles were between 6,70-8,30. Salt percentage values were between 0,02% and 0,19%; the amounts of CaCCb ranged between 0% and 13,40%. It was also concluded that the studied profiles were poor in organic matter. Organic matter ratios in first and second horizons varied between 0,77% and 2,42%. In the same horizons, P205 amounts were found to be between 0,99 kg/da and 0,779 kg/da, while K20 amounts were between 11,7 kg/da and 130,42 kg/da. Cation exchange capacities (CEC) of the studied profiles varied from14,7 cmol / kg up to 31,92 cmol / kg. Ca+Mg contents of the profiles varied between 13,76 cmol / kg and 31,35 cmol / kg. K+ contents of the profiles were between 0,10 cmol / kg and 1,11 cmol / kg. Na+ contents of the sprofiles were between 0,13 cmol / kg and 0,67 cmol / kg. Soil texture classes of the profiles were determined as silty clay loam, clay loam, loam and silt loam. The soils of the studied area were classified according to Soil Taxonomy, (1993). Second, third, fourth and sixth profiles were classified in Entisol order while the fifth profile was classified in Inceptisol order and first profile was classified in Alfisol order. Second and fourth profiles, which were already included in Entisol order, were classified in the subgroup of Typic Xerofluvent, while the third and the sixth profiles were classified in the subgroups of Paraiithic Xeropsamment and Lithic Xerorthent respectively. The fifth profile, which was included in Inceptisol order, was classified in the Typic Xerochrept subgroup while the first profile, which was included in the Alfisol order, was sorted in Typic Haploxeralf subgroup.